De slagerij waar de steekpartij plaatshad.
Volledig scherm
De slagerij waar de steekpartij plaatshad. © Jos van Leeuwen

Verdachte komt vrij na dodelijke steekpartij in slagerij Hobbemaplein, man handelde uit noodweer

In de zaak van de dodelijke steekpartij in de Haagse Schilderswijk heeft de rechtbank Izamarai M. ontslagen van rechtsvervolging, omdat er sprake is van noodweer exces. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden negen jaar cel geëist. De 39-jarige verdachte zei dat hij handelde uit zelfverdediging en de rechter acht dat ook bewezen.

De steekpartij vond op 17 juli vorig jaar plaats in het keukentje van de slagerij aan het Hobbemaplein. Izamarai M. en een andere werknemer Farid kregen er voor de tweede keer op dezelfde dag ruzie met elkaar. De verdachte stak daarbij vijfmaal met een fileermes in de zij van het 43-jarige slachtoffer. 

Hij stierf ter plekke aan zijn letsel. De Afghaan Izamarai zei onlangs tijdens de zitting dat hij in paniek was geweest en alleen maar wilde wegkomen uit het keukentje. De eigenaar en het slachtoffer hadden hem ‘een lesje willen leren’. De buitendeur van de slagerij was op slot gedaan om ‘pottenkijkers’ te weren. Woedend De rechter vindt dit een aannemelijke verklaring van wat er die zomerdag is gebeurd.

Woedend gemaakt 

Op camerabeelden was te zien dat de twee mannen Izamarai inderdaad hebben opgewacht. ,,Ze maakten hem woedend en de uitgang werd versperd”, zei de rechter. De verdachte werd geslagen en verweerde zich met het mes. De ruzie duurde minder dan een minuut. Het steken met een mes was een ‘te zwaar middel’ tegen dit geweld, stelt de rechter. Maar Izamarai zat in een ‘hevige gemoedstoestand’. Hij kon geen kant op in een heel klein keukentje.

 De rechter oordeelt daarom dat de Afghaanse man schuldig is aan doodslag, maar hij wordt niet vervolgd. Hij komt snel weer op vrije voeten. De rechter zei te beseffen dat de uitspraak teleurstellend zal zijn voor de nabestaanden. ,,Farid was pas 43 jaar en had veel jaren voor zich.” Hij zal zijn dochter die kort na zijn dood is geboren niet zien opgroeien en zijn vrouw blijft met drie kinderen achter.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag