Volledig scherm
2016-09-15 15:24:42 ROTTERDAM - Vrouwe Justitia. ANP LEX VAN LIESHOUT © ANP

Verdachten brute overval met waterboarding vrijuit

Twee mannen die verdacht werden van een brute woningoverval in Rijswijk twee jaar geleden zijn door de Haagse rechtbank vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen één van de verdachten een celstraf van zeven jaar geëist.

De bewoner van het pand aan de Caan van Necklaan werd op 10 februari 2017 door twee overvallers vastgebonden en kreeg eerst stroomstoten toegediend. Daarna werd hij naar zijn slaapkamer gesleurd en vastgebonden op zijn bed. De overvallers snoerden zijn mond dicht en gooiden tegelijkertijd water over zijn hoofd. Door dit ‘waterboarding’ kreeg het slachtoffer het gevoel dat hij stikte.

Volgens het OM kwamen ze verhaal halen voor een diefstal van een partij drugs uit een opslagbox in de Shurgard in Delft. Ze zouden gedacht hebben dat het slachtoffer, dat werkte als manager bij het bedrijf, achter de diefstal zat. Maar de man wist van niets.

Dat een van de verdachten, een 44-jarige Amsterdammer, in de buurt van de woning was geweest, is voor de rechtbank onvoldoende bewijs voor zijn betrokkenheid bij de overval. Dat hij gebruik maakte van de opengebroken box, is evenmin voldoende voor een veroordeling. Van de andere verdachte uit Spijkenisse was een DNA-spoor aangetroffen op een tiewrap waarmee de bewoner was vastgebonden. Ook dat bleek onvoldoende voor een veroordeling.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag