Volledig scherm
© ANP

Verdachten cybercrime-bende voor de rechter

Vier verdachten van internationale computercriminaliteit staan vanaf maandag terecht. De mannen uit Den Haag, Rotterdam, Barendrecht en Almere moeten zich verantwoorden voor een reeks misdrijven, waaronder digitale aanvallen op online banksystemen.

Maandag begint de rechtbank Rotterdam, locatie Dordrecht, aan de behandeling van het cybercrimedossier. De verdachten zouden deel uit hebben gemaakt van een internationale bende die ten minste 2 miljoen euro heeft buitgemaakt en op alle continenten actief was.

Malware
De werkwijze van de verdachten bestond eruit dat computers werden besmet met speciale software om computers te verstoren (malware) waardoor cybercriminelen de geïnfecteerde computers op afstand konden besturen. Slachtoffers kregen een nep-website van hun bank te zien die verradelijk echt leek.

Digitale spionage en cybercriminaliteit vormen momenteel de grootste bedreigingen voor het bedrijfsleven en de overheid. Sinds 2006 is de Nederlandse wetgeving aangescherpt, om zo meer te kunnen doen tegen deze vorm van criminaliteit.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1216 stemmen