Volledig scherm
Ouders laten hun kinderen vaccineren tijdens een vaccinatiedag in Ahoy. Ter illustratie. © ANP

Verdubbeling kinkhoest baart GGD Haaglanden geen zorgen

Het aantal besmettingen met kinkhoest was de eerste helft van 2019 tweemaal zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. In totaal kwamen in die periode bij de GGD Haaglanden 206 meldingen binnen, tegen 100 in de eerste zes maanden van 2018.

Kinkhoest is een infectieziekte, en wordt ook wel de 100-dagenhoest genoemd, omdat de klachten maanden kunnen aanhouden. De bacterie wordt via hoesten overgedragen. De ziekte begint met een neusverkoudheid maar kan uitlopen op langdurige hoestbuien. Voor baby’s is dit heel gevaarlijk, ze kunnen zuurstoftekort krijgen of een hersenbeschadiging oplopen.

De verdubbeling van het aantal getroffen mensen uit de regio past volgens de GGD in het cyclische patroon van besmetting. ,,De aantallen stijgen en dalen in de loop van de jaren”, legt een woordvoerder uit. Het lichaam maakt bij de ziekte antistoffen aan die een aantal jaar voor extra bescherming zorgen. Hierdoor kan het aantal besmettingen weer dalen. Maar op een gegeven moment is die bescherming weg en kan een nieuwe uitbraak weer extra groot zijn. Kinderen worden tegen de ziekte ingeënt.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Haagse Gerry (77) cremeerde zijn broer en raakte tijdens terugvlucht in coma, zijn familie is radeloos
    PREMIUM

    Haagse Gerry (77) cremeerde zijn broer en raakte tijdens terug­vlucht in coma, zijn familie is radeloos

    De zoons van Gerry van Duuren (77) en zijn vrienden spreken al over een horrorverhaal waarin hun vader, vriend en zijzelf terecht zijn gekomen. Oud-Hagenaar Van Duuren die al 55 jaar in Australië woont en in Nederland was voor de crematie van zijn broer, vecht nu zelf in een ziekenhuis in Sri Lanka voor zijn leven nadat hij op de terugvlucht van Schiphol naar Australië door stewardessen bewusteloos in zijn stoel was gevonden.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag