Volledig scherm
PREMIUM
Bonne van Dam van Vee&Logistiek Nederland met de Britse vlag in het weiland. © Frank jansen

'Verkeer van vee tussen Nederland en Verenigd Koninkrijk wordt na brexit moeilijk’

Vaarwel BrittenHet verkeer tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaat nu zeker niet makkelijker worden, zo was de eerste gedachte toen Bonne van Dam, beleidsmedewerker bij Vee&Logistiek Nederland, in 2016 voor het eerst over de brexit hoorde. Deze week in de rubriek Vaarwel Britten de gedachten van Van Dam over de aanstaande brexit over verkeer van vee.

 ,,Zolang je een EU-land bent, zijn er afspraken voor het verkeer van vee. Het is goed te doen als je vee wilt importeren of exporteren naar en van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en België. Nu het VK een derde land wordt, wordt het anders.‘’

Vee&Logistiek Nederland is de belangenbehartiger van ondernemers in de veehandel en het veetransport, ondernemers met veeverzamelcentra en importeurs en exporteurs van levend vee. Een no-dealbrexit zal zeker gevolgen hebben voor de import van Brits vee. Als er geen afspraken tussen de Europese Unie en het VK worden gemaakt, moet er namelijk een keurpunt komen bij de haven van bijvoorbeeld Hoek van Holland. Een punt waar alle dieren die binnenkomen, eerst gekeurd moeten worden. Tijdrovend en een flinke investering.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag