Vermoedelijke brandstichting bij Haagse Markt, meerdere kramen beschadigd

VideoOp de Haagse Markt in Den Haag heeft afgelopen nacht een brand gewoed. Meerdere marktkramen hebben hierbij flinke schade opgelopen. De brand is vermoedelijk aangestoken.

Vannacht rond 01.45 uur werd door omwonenden een flinke rookontwikkeling waargenomen bij een marktkraam aan de Herman Costerstraat in Den Haag. Ze sloegen direct alarm, waarna verschillende hulpdiensten werden opgeroepen. 

Volledig scherm
De brandweer moest de deuren open zagen om bij de brand te komen © District8

De brandweer stuitte bij de marktkraam op een probleem, omdat ze niet door het rolluik kon komen. Kort daarna werd een speciale zaag geleverd, waardoor de brandweermannen twee rolluiken konden open zagen en de brand konden blussen. Volgens de brandweer hebben een flink aantal kramen brand- en rookschade. 

Dat bevestigen eigenaren van omliggende kramen vanochtend. De kledingzaak van Mohamed Boujada grenst  aan de kraam waar de brand woedde. ,,Ik denk dat het aangestoken is, wat moet het anders zijn?” Hij is de kleding zo goed en zo kwaad als het gaat aan het luchten. Brand- en waterschade heeft hij niet, maar de brandlucht is wel zijn kraam ingetrokken. ,,Als dat niet lukt, moet ik met de verzekering bekijken, hoe het kan worden opgelost.”

Rooklucht

Ook ondernemers aan de andere kant van hetzelfde blok hebben last van de rooklucht. Het lijkt erop dat geen van hen bluswater of brand in de winkel heeft gehad. ,,Het duurde langer voordat de brandweermannen konden blussen, omdat ze geen sleutel hadden om de luiken open te maken”, vertelt een van hen.  ,,We mogen er juist geen eigen sloten aan hangen, zodat de gemeente de rolluiken van de kramen kan openen. Maar nu moesten de luiken alsnog opengezaagd worden. Als dat  niet had gehoeven, hadden ze misschien sneller kunnen beginnen met blussen.” 

Voor zover bekend, is niemand gewond geraakt. Het onderzoeksteam van de brandweer en de politie gaan onderzoeken of de brand is aangestoken. 

Volledig scherm
De schade bij een van de marktkramen © Jos van Leeuwen

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag