Verrassingsconcert: vanuit de toren van De Vaillant schalt een loepzuivere aria over de stad

VideoEen stem als een klok schalt over de Hobbemastraat. Bij Theater De Vaillant kijken passanten verbaasd om zich heen. Lachend ook, want waar komen die prachtige, live gezongen liedjes toch vandaan?      

Uit de toren van het theater, zo blijkt. Op vreeswekkende hoogte houdt operazangeres Francis van  Broekhuizen daar deze zaterdagmiddag een heel bijzonder miniconcert. Met loepzuivere aria’s en heerlijk nostalgische liedjes als Het tuinpad van mijn vader en Climb every mountain uit The Sound of music vermaakt ze de Hagenaars op straat. 

Je zou denken dat de hele stad ze kan horen, zoveel volume weet de van origine Haagse operazangeres voort te brengen. Onversterkt ook: zonder microfoon kan ze 120 decibel produceren, zal Francis na afloop zeggen. ,,Als ik op het podium iemand toezing,  houd ik z’n hoofd vast. Dat ziet er emotioneel uit, maar ik doe het om z’n oren te beschermen.”

Dirigeren

Op de tramhalte laten passagiers een voertuig voorbij gaan om maar niks te hoeven missen van het concert. Een Marokkaanse man sluit z’n ogen en dirigeert met soepele arm de aria Nessun Dorma van Puccini. You’ll never walk alone klinkt ook al grandioos in een uitvoering die hooguit door het publiek van de voetbalclub Liverpool wordt overtroffen. 

Eén voorbijganger is minder blij: ,,Hier zitten we in deze wijk niet op te wachten!” buldert hij met een gezicht van een oorwurm en in schril contract met zijn wijkgenoten die toch echt vrolijk stil blijven staan  bij dit cadeautje in coronatijden .

Quote

Mensen applaudis­seer­den grif en ze bleven ook staan om alle acht liedjes af te luisteren

Francis Broekhuizen

,,Er was er één die me wel naar beneden wilde  gooien”, lacht operazangeres Francis Broekhuizen na afloop. ,,Voor het overige ging het fijn. Mensen applaudisseerden grif en ze bleven ook staan om alle acht liedjes af te luisteren.”

Wasmasjien

Theater De Vaillant eveneens is dik tevreden. ,,Ook wij zijn nu natuurlijk dicht‘’, zegt directeur Harrie van de Louw. ,,Dan is het des te leuker om zoiets als een torenconcert te kunnen organiseren. ,,Mensen waarderen het enorm.‘’       

En het blijft niet bij het miniconcert van de operazangeres. Voor 1 april staat er alweer een nieuw optreden gepland. Dan gaat zanger-percussionist Edgar Burgos van de band Trafassi de wijk troost bieden met zijn Caribische sound.

,,Mooi toch. Liedjes als Wasmasjien en Lollypop? Dat kunnen ze hier best waarderen,” zegt Van de Louw, al bij voorbaat genietend. 

Op vreeswekkende hoogte houdt operazangeres Francis van Broekhuizen daar deze zaterdagmiddag een heel bijzonder miniconcert.
Volledig scherm
Op vreeswekkende hoogte houdt operazangeres Francis van Broekhuizen daar deze zaterdagmiddag een heel bijzonder miniconcert. © Jurriaan Brobbel

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag