Volledig scherm
© dreamstime

Verscherpt toezicht bij nog 35 horecazaken in de regio

Het door voedselinspecteurs gesloten Indonesische restaurant Garoeda in Den Haag gaat morgen weer open, maar blijft onder verscherpt toezicht. Dat geldt voor nog 35 horecazaken in Den Haag en omgeving.

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) komen door scherpere controle steeds vaker in restaurants waar risico’s bestaan voor de volksgezondheid. In Den Haag en omgeving staan 36 horecazaken onder verscherpt toezicht vanwege gevaren voor de volksgezondheid.

Het vrijdag op stel en sprong gesloten Indonesische restaurant Garoeda is daar een van. Namen van de andere restaurants in de regio wil de NVWA niet geven. ‘We treden hard op tegen ondernemers die vaak de gezondheid van consumenten in gevaar brengen, waarbij deze ondernemingen onder verscherpt toezicht komen te staan’, stelt de dienst in een schriftelijke reactie.

Boetes

Aan zo’n verscherpt toezicht gaat doorgaans een traject van twee jaar vooraf waarin drie boetes worden opgelegd. ‘Ook als er direct gevaar is voor de volksgezondheid, komt het bedrijf onder verscherpt toezicht te staan’, aldus NVWA

Hoewel het beroemde rijsttafelrestaurant Garoeda morgen weer open gaat met toestemming van de NVWA, valt het onder het scherpe controle regime van de inspecteurs. Dat betekent dat de voedselautoriteit de komende acht maanden regelmatig blijft controleren of het restaurant niet terugvalt in verkeerd behandelen van ingrediënten waardoor risico’s bestaan op voedselvergiftiging.

Gele rijst

Volgens eigenaar Peter ’t Mannetje van Garoeda ging het om één product, de gele rijst, die niet goed werd gekoeld. De NVWA wil niet bevestigen of dat het enige probleem was bij Garoeda. Bij klachten die bij de NVWA binnenkomen, gaat het in het algemeen om voedselvergiftiging en onjuiste hygiëne.

De NVWA blijft in gesprek met restaurants die in de fout gaan om tot verbeteringen te komen. Als de zaak weer op orde is, komen ze in reguliere controle.

Behalve de NVWA ,die zeven dagen in de week horeca, winkels en bedrijven controleert, komen door het televisieprogramma De Smaakpolitie van Rob Geus vieze keukens aan het licht. Begin dit jaar was dat toko Putri Bali in ’s-Gravenzande.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

poll

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

Vind jij het erg om in Haagse winkels of horeca het Engels aangesproken te worden?

  • Ja (72%)
  • Nee (22%)
  • Neutraal (5%)
5954 stemmen