Volledig scherm
Mark de Langen met zijn kinderen in de gezamenlijke tuin van het duurzame woonproject Geworteld Wonen in RijswijkBuiten: ,,Zal ik voor de foto iets groens doen en links op de foto gaan zitten?'' © Fred Leeflang

Versteend Rijswijk verkleurt van saai grijs naar fris groen

De enorme winst die GroenLinks boekte in Rijswijk is niet alleen te danken aan het Jesse Klaver-effect. In de duurzame woonwijk RijswijkBuiten is een nieuwe generatie groene, linkse stemmers komen wonen.

De buurgemeente van Den Haag associëren velen met koude wind rond leegstaande kantoorkolossen en met oudere mensen. Maar dat is buiten nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, op de grens met Delft, gerekend. In die wijk is de Warmoestuin misschien wel het epicentrum van GroenLinks in Rijswijk.

Hier staat duurzaam en sociaal met elkaar samenleven centraal, bijvoorbeeld in het woonproject Geworteld Wonen. En dat is volledig in lijn met de partij die door Jesse Klaver weer helemaal op de kaart is gezet. Er hangt zelfs nog een poster met het lachende gezicht van GroenLinks-lijsttrekker Marloes Borsboom op een woonkamerraam.

Cijfers wijzen uit dat in het stembureau in RijswijkBuiten 'opvallend veel' stemmen zijn uitgebracht op GroenLinks, dat in Rijswijk van 2 naar 5 zetels ging. Borsboom is er de dag na deze klinkende verkiezingszege opgetogen over.

Moestuin

Quote

Het zit in onze genen dat we duurzaam willen zijn

Mark de Langen

Mark de Langen woont al sinds 2012 in Geworteld Wonen. Dit woonproject omvat bijna 50 huishoudens, die allemaal hun eigen huis hebben gekocht in ingedeeld. Gasloos, met duurzame verwarming en zonnepanelen. Er is zelfs een gezamenlijke moestuin en de bewoners hebben veel contact onderling. Waar nodig helpen ze elkaar.

Tijdens de ontwikkeling van het project had De Langen veel goed contact gehad met onder anderen GroenLinks-wethouder Marloes Borsboom. ,,Met hulp van de gemeente hebben we een wijk kunnen ontwikkelen die klaar is voor de milieubewuste toekomst.''

Hij is overtuigd GroenLinks-stemmer. Ook als de partij een ander als lijsttrekker had gehad, had hij op GL gestemd. ,,Het zit in onze genen dat we duurzaam willen zijn. Dat we onze kinderen het besef willen geven dat het veel fijner is om dingen samen met anderen te doen dan alleen voor jezelf te leven. Dat zijn de kernwaarden van GroenLinks.''

Borsboom is op haar beurt getroffen door de ontwikkelingen in Rijswijk, waar steeds meer mensen zich betrokken voelen bij hun leefomgeving. ,,Mensen in een vroeg stadium betrekken bij plannen was ook het motto van dit college. We kunnen er zo mee door'', zegt ze lachend. Maar de bal ligt nu eerst bij Beter voor Rijswijk als grootste partij.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag