Volledig scherm
John van Zweden. © ANP

Vervolging voor ‘opruiende tweet’ John van Zweden weinig kansrijk: ‘vrijheid van meningsuiting staat voorop’

Een tweet van John van Zweden is middelpunt geworden van een storm van kritiek. In de inmiddels verwijderde tweet schreef de Haagse ‘behangkoning’ het adres van de bijeenkomst van Kick Out Zwarte Piet, dat eigenlijk geheim had moeten blijven. Verder schreef hij dat hij verwachtte dat er ‘ook nog wat voorstanders heen gaan’.

Op Twitter krijgt Van Zweden het flink te verduren en wordt hij uitgemaakt voor onder meer opruier. Ook eerdere tweets worden naar boven gehaald, waarin hij bijvoorbeeld zegt dat dit waarschijnlijk het laatste jaar is dat Kick Out Zwarte Piet protesteert tijdens de intocht en dat hij hoopt dat KOZP er ‘uit worden gedonderd met pek, veren en nog meer shit’.

Hoewel er op sociale media opgeroepen wordt om Van Zweden te vervolgen voor opruiing, zal dat volgens hoogleraar strafrecht en criminologie aan de Radboud Universiteit, Henny Sackers weinig kansrijk zijn. Volgens hem is opruiing moeilijk aan te tonen in de rechtszaal. ,,Het gaat er bij opruiing om dat er een geweldscomponent in zit, iets waarmee aan wordt gezet tot gewelddadig gedrag. Ik denk dat dat in dit geval te weinig is.”

Quote

We mogen behoorlijk wat zeggen, schrijven en tweeten

Sackers

Bovendien, zo vervolgt Sackers: ,,De vrijheid van meningsuiting staat in Nederland voorop. We mogen behoorlijk wat zeggen, schrijven en tweeten. Er zijn natuurlijk grenzen, maar het uitgangspunt is vrijheid van meningsuiting.” Het is dan ook niet gek dat er weinig rechterlijke uitspraken zijn over opruiing. ,,Het causaal verband is vaak moeilijk te bewijzen.”

Van Zweden zelf laat aan de NOS weten dat geen enkele vorm van geweld zijn goedkeuring heeft en dat hij niet meer op de kwestie in wil gaan.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Embed code

Bewaren


Twitter                                                                                                                                                                                                                        

 1. Automobilist negeert stopteken en knalt na achtervolging tegen boom
  Play
  Video

  Automobi­list negeert stopteken en knalt na achtervol­ging tegen boom

  Een automobilist is vannacht gecrasht op de Crees Laseurlaan in Den Haag. Volgens calamiteitensite District8 gebeurde dat na een achtervolging door de politie. Agenten wilden de auto laten stoppen, omdat de bestuurder een gevangenisstraf van elf dagen had openstaan. Toen de politie de automobilist een stopteken gaf, ging hij er vandoor, waarna hij even later tegen een boom knalde. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.
 2. Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Maak de quiz en win het boek Lieve Rachel van Leo van der Velde

  Al ruim een jaar lang schrijft journalist Leo van der Velde iedere week een brief aan zijn kleindochter Rachel. Deze brieven verschijnen in de rubriek Lieve Rachel in AD Haagsche Courant. Vorige week zijn een aantal brieven en niet eerder vertoonde verhalen samengebundeld in het boek Lieve Rachel uitgebracht. In deze quiz moet antwoord gegeven worden op vragen over de brieven van Leo. Doe mee en maak kans op een gesigneerd exemplaar!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag