Volledig scherm
PREMIUM
De 31-jarige Malek F. die op Bevrijdingsdag 2018 in alle kalmte lukraak op drie mensen instak in Den Haag, haalde in februari van dat jaar ook al het nieuws toen hij vanuit zijn appartement in de Haagse binnenstad in hysterische toestand zijn huisraad van de eerste verdieping naar beneden gooide. © Regio15

Verwarde mensen ontwrichten de samenleving steeds vaker: 'Om hulp te krijgen, moet je heel erg de weg kwijt zijn'

Verwarde mensen ontwrichten de samenleving steeds vaker en geregeld op een steeds heftiger manier. Hoe kan het? Wat moeten we doen? Wij vroegen het aan politie, Staedion, Kessler Stichting en ggz-organisatie Parnassia in een debat op de redactie van AD/Haagsche Courant.

Volledig scherm
De Grote Marktstraat in Den Haag, na de steekpartij op vrijdag 29 november. © FotoAD

Vrijdagavond 29 november, Grote Marktstraat in Den Haag. Het is heel druk, zo vlak voor Sinterklaas. In die wirwar van mensen steekt de 35-jarige Luis voor de ingang van Hudson's Bay drie tieners neer. Hij blijkt psychotisch te zijn.

Hoe kan het toch, zo vroegen wij ons af op de redactie van AD Haagsche Courant. Hoeveel berichten moeten wij nog schrijven over deze mensen die door hun ziekte anderen verwonden? Deze drie tieners leven nog, maar de Japanse Etsuko die bij het uitlaten van haar honden in de Scheveningse Bosjes werd doodgestoken niet meer.

Dat niet alleen. Terwijl een speciaal opgericht team zich buigt over de problemen met 'verwarden' in heel Nederland, blijven de meldingen maar toenemen. Bij woningcorporaties hebben ze de handen vol aan verwarde huurders en bij de Kessler Stichting hebben bijna alle daklozen wel psychiatrische problemen. Tegelijkertijd nemen wachtlijsten in de ggz toe, zo erg zelfs dat ze bij Parnassia inmiddels gestart zijn met groepssessies om in elk geval een begin te maken met een vorm van behandeling.

We hebben alle organisaties die dagelijks met de 'verwarden' te maken hebben bij ons aan tafel gezet. Onder leiding van hoofdredacteur Paul van den Bosch zochten Jacqueline van der Boor (JB) van Staedion, Sandra Burger (SB) van de politie, Saoed Abdoelbasier (SA) en Bastiaan van der Hoeven (BH) van Parnassia en Marcella Haak (MH) van de Kessler Stichting naar antwoorden.

Quote

Het probleem heeft ook te maken met de intoleran­tie van de maatschap­pij. We vinden mensen die zich anders gedragen al gauw eng

Sandra Burger, Politie

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag