George Maduro.
Volledig scherm
George Maduro. © ANP Pers Support

Verzetsheld George Maduro opgenomen in Canon Nederlandse geschiedenis

Wat is de overeenkomst tussen verzetsheld George Maduro en stadhouder Willem van Oranje? Ze staan beiden in de Canon van Nederland, dat in vijftig ‘vensters’ een overzicht biedt van de vaderlandse geschiedenis. Het Haags Historisch Museum droeg Maduro voor en toont zijn uniform.

Als er geen coronacrisis was geweest, had iedereen de tentoonstelling Verlangen naar Vrijheid en Vrede in het museum kunnen bekijken (wel online te zien). Pronkstuk hiervan is het uniform van reserveofficier George Maduro. Hij speelde een heldenrol na de Duitse inval van 10 mei 1940.

Maduro herovert met 14 militairen en 1 mitrailleur Villa Leeuwenbergh bij Leidschendam op Duitse parachutisten die zich hier verschanst hebben. Dat doet hij via een list: hij liet de villa vanaf veel posities beschieten, waardoor het een omsingeling leek. Na de capitulatie was Maduro in het verzet gegaan. Tijdens een vluchtpoging naar Engeland is hij gepakt en hij overlijdt in februari 1945 in concentratiekamp Dachau.

George Maduro is maar 28 geworden. Hij is de enige Nederlander van Antilliaanse afkomst die postuum benoemd is tot Ridder der Militaire Willemsorde. Als monument voor hun zoon lieten zijn ouders miniatuurstad Madurodam bouwen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag