Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

‘Vier Iraanse vluchtelingen in Den Haag bespioneerd voor Iran’

Vier Iraanse vluchtelingen die in Den Haag en omgeving wonen zijn bespioneerd door een Zweeds-Iraakse journalist die in Zweden terechtstaat voor spionage voor Iran. Dat meldt het programma Argos van de VPRO.

De verdachte Raghdan al-K. wordt in Zweden vervolgd op verdenking van spionage. Volgens justitie hield hij langere tijd het viertal in de gaten door foto’s van politieke bijeenkomsten te maken. Ook verzamelde hij woonadressen, kentekens en inloggegevens van hen. Al die persoonlijke informatie werd doorgestuurd naar Iran.

De vier mannen zijn politiek actieve leden van de Iraans-Arabische Ahwazi-minderheid. De aanklager in de rechtszaak wil hen in Zweden horen als getuigen.

Veel bewijs

Volgens de aanklager is er veel bewijs. Zo werd de verdachte afgeluisterd. ,,We hebben gegevensdragers zoals computers en telefoons’’, zegt hij tegen Argos. ,,Daarin hebben we veel gevonden.’’

Of de verdachte iets te maken heeft met de liquidatie van de Iraans-Nederlandse Ahmad Mola Nissi in november 2017 in Den Haag weet de aanklager niet. Wel zou al-K. contact hebben gehad met bekenden van Nissi.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag