Volledig scherm
De actievoerders van No Border Camp worden verwijderd van het dak van de NAVO Communications and Information Agency. De actiegroep stelt dat NAVO en TNO betrokken zijn bij het militariseren van Europese grenzen. © ANP

Vier van de zeventien aangehouden actievoerders bij NAVO en TNO weer op vrije voeten

Vier van de in totaal zeventien actievoerders die gisteren door de marechaussee waren opgepakt op een terrein van de NAVO en TNO in Den Haag zijn weer op vrije voeten. 

De actievoerders hebben een boete gekregen omdat ze zich op terrein van Defensie bevonden wat verboden gebied is. Dertien actievoerders zaten gisteravond nog vast voor verhoor, laat een woordvoerster van de marechaussee weten.

De achttiende arrestant die door de politie buiten de hekken van het terrein was aangehouden omdat hij zich niet kon identificeren, is inmiddels ook weer vrijgelaten, meldt de politie.

Volgens de organisatie zelf waren de actievoerders onder meer op het dak van het complex geklommen. Het terrein aan de Oude Waalsdorperweg staat onder toezicht van Defensie. De demonstranten zouden deel uitmaken van No Border, een groep activisten die pleit voor een wereld zonder grenzen.

Onderzoek

Volgens de activisten zorgt de NAVO er onder meer met militaire interventies voor dat mensen moeten vluchten en speelt de militaire alliantie ook een rol bij het ‘tegenhouden van vluchtelingen aan de Europese grenzen’. TNO behoort volgens hen tot de grootste ontvangers van EU-subsidies voor onderzoek naar nieuwe technologieën voor grensbewaking.

Volledig scherm
Actievoerders op het dak van het NAVO-gebouw aan de Waalsdorperweg in Den Haag © EPA

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag