Volledig scherm
© Facebook

Vijf agenten verdacht van betrokkenheid dood Mitch

UpdateVijf Haagse agenten worden verdacht van betrokkenheid bij het overlijden van Mitch Henriquez (42) afgelopen zaterdag. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt. Henriquez' overlijden is zeer waarschijnlijk het gevolg van het politieoptreden bij zijn arrestatie. OM, burgemeester en politie gaven een persconferentie.

Volledig scherm
© Facebook
Quote

Goed is goed, fout is fout. Als er fouten zijn gemaakt, dienen maatrege­len te worden genomen

Burgemeester Van Aartsen

Hoofdofficier Kitty Nooy kon geen datum noemen over het afronden van het rapport door de Rijksrecherche. De verdachte agenten worden gehoord op het moment dat Rijksrecherche daarvoor geschikt vindt, aldus de hoofdofficier.

De hoofdofficier kon niet zeggen of de verdachte agenten vervolgd zullen worden en waarvoor. Daarvoor moet het onderzoek afgewacht worden. ,,Ik blijft herhalen dat we alles onderzoeken'', aldus de hoofdofficier. Hij noemt de eerste bevindingen schokkend en liet weten dat de familie van Mitch Henriquez geschokt is door de eerste bevindingen.

Onderzoek
Rijksrecherche doet op dit moment een onderzoek naar de dood van Mitch Henriquez. Uit het onderzoek is vooralsnog naar voren gekomen dat Henriquez is aangehouden omdat hij meerdere malen geroepen heeft dat hij een wapen bij zich had, zei hoofdofficier Nooy.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© Facebook

Volgens een sectieonderzoek kan het overleden van Henriquez verklaard worden door een bij hem ontstaan zuurstoftekort. De hoofdofficier kon niet specifieker zijn op het overlijden door zuurstoftekort. Het zuurstoftekort is mogelijk een gevolg van het politieoptreden van de politie, aldus Nooy. Uit niets is gebleken dat hij gestorven is aan drugs, overmatig drankgebruik of een aangeboren afwijking. Nooy noemde dit 'heftige bevindingen'.

Vijf politieagenten zijn als verdachte aangemerkt, dit zijn vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez zaterdagavond.

Tragisch
Burgemeester Jozias van Aartsen betuigde op de persconferentie diep medeleven en respect voor de familie. ,,De doodsoorzaak is tragisch en schokkend voor alle betrokkenen. Goed is goed, fout is fout. Als er fouten zijn gemaakt, dienen maatregelen te worden genomen. Dat past in een rechtstaat.'' 

Hij hoopt dat iedereen in de stad de kalmte kan bewaren na deze bevindingen. ,,Het is heel begrijpelijk dat de emotie er is en er was.'' Er worden maatregelen getroffen als het toch fout gaat in de stad, aldus de burgemeester.

Uit functie
De vijf agenten zijn direct uit functie gezet, zei hoofd van de politie-eenheid Den Haag Paul van Musscher. Hij noemde de gebeurtenissen 'verschrikkelijk'. ,,Het is echt fout gegaan.'' De politie heeft mensen opgeroepen filmpjes en foto's aan te dragen om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over de gebeurtenissen, aldus Van Musscher.

Volledig scherm
Rellen in de Schilderswijk. © anp

,,Ook agenten die er niets mee te maken hebben, worden bedreigd'', zei de korpschef. Hij zou het geen Amerikaanse toestanden willen noemen, zei hij. ,,De betrokken agenten en het hele korps zijn zwaar aangeslagen.'' 

De hoofdofficier wilde niet spreken over het 'afdekken' van de vijf agenten zolang het onderzoek loopt. De burgemeester riep nogmaals op tot kalmte in de stad, omdat de verdachte agenten uit hun functie zijn gezet. ,,Er worden nu politiemensen bedreigd die nul komma nul met de arrestatie te maken hebben en dat is een zeer ernstige zaak'', aldus Van Aartsen, die zegt dat het Haagse korps niet racistisch is.

Minister Aruba: vertrouwen
De gevolmachtigde minister van Aruba, Alfonso Boekhoudt, heeft vertrouwen in het onderzoek naar de dood van eilandgenoot Mitch Henriquez. Dat zei hij woensdag nadat justitie had gemeld dat de dood van Henriquez zeer waarschijnlijk het gevolg is van het politieoptreden bij zijn arrestatie. Ook de Nederlandse politiek reageerde. Lees hier meer reacties.

Night at the Park
De Arubaan Mitch Henriquez werd zaterdagavond aangehouden bij het festival Night at the Park in het Haagse Zuiderpark. Hij zou geroepen hebben dat hij een wapen had. Hij verzette zich volgens het Openbaar Ministerie tegen zijn aanhouding, waarna het er volgens beeldopnamen nogal hard aan toe leek te gaan. Hij overleed zondag in het ziekenhuis. Genoemde beelden roepen vragen op, erkende minister Ard van der Steur dinsdag.

Maandag en dinsdag braken er hevige rellen uit in de Schilderswijk na een betoging tegen de politie vanwege de dood van Henriquez.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag