Viroloog Ab Osterhaus: Kinderen worden doodziek van mazelen

VIDEOViroloog Ab Osterhaus maakt zich zorgen over de mazelenuitbraak op een crèche in Den Haag. ,,In dit soort situaties moet je gaan nadenken over de mogelijkheid vaccinaties verplicht te stellen.”

Volledig scherm
Viruskenner Ab Osterhaus © Jan de Groen

Twee kinderen op de crèche die zijn besmet met het zeer besmettelijke mazelenvirus hadden hun vaccinatie niet gehaald. Waarom de kinderen de prik niet kregen, wordt omwille van de privacy niet bekend gemaakt. Als de ouders er bewust voor hebben gekozen om hun kroost niet in te enten, is dat onverstandig vindt Osterhaus. ,,Ik denk dat dit een volkomen verkeerde voorstelling van zaken is. Allereerst omdat mazelen bij kinderen een zeer ernstige ziekte is, ze worden er doodziek van. Als je je kinderen dat kunt besparen moet je dat doen. Daarnaast vindt het virus elk kind dat niet gevaccineerd is of geen mazelen gehad heeft.”

Snelle verspreiding

Mazelen is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door een virusinfectie. ,,De mazelen is het virus dat zich het meest makkelijk verspreidt onder kinderen. Het is daarom belangrijk dat we zorgen dat de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk is om te voorkomen dat het virus bij kinderen gaat spreiden.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Joost is rietdekker: 'Als het felle geel eraf is, dan is zo'n dak echt een plaatje'
    PREMIUM
    Vak Apart

    Joost is rietdekker: 'Als het felle geel eraf is, dan is zo'n dak echt een plaatje'

    Joost Juffermans is een boerenzoon uit Stompwijk dat tussen Leidschendam en Zoetermeer in ligt. Hij zou de vijfde generatie op de boerderij uit 1610 worden, maar met veertig koeien zag zijn vader Kees (72) geen toekomst voor zijn zoon in het boerenbedrijf. ,,Je hebt tegenwoordig 150 koeien nodig om een gezin te kunnen bekostigen", zegt de boer in de keuken van de boerderij waar nu ook een rietdekkersbedrijf gevestigd is.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag