Volledig scherm
In verband met het ongeval met twee Nederlandse blauwhelmen in Mali hangt de vlag sowieso halfstok © ANP

Vlag in Den Haag halfstok bij herdenking val van Srebrenica

Bij de herdenking van de val van de Bosnische enclave Srebrenica, komende maandag op het Plein in Den Haag, hangt de vlag op het ministerie van Defensie voor het eerst halfstok. Vanaf nu gebeurt dat bij elke herdenking, meldt het ministerie.

In 1995 konden de militairen van Dutchbat III niet voorkomen dat in de enclave bijna 8400 moslimmannen en -jongens werden vermoord door de Serviërs.

Herbegraven
Speciale aandacht is er maandag voor de ruim 120 slachtoffers die pas het afgelopen jaar zijn geïdentificeerd. Hun resten worden dezelfde dag in Potocari (Srebrenica) herbegraven. Onder de sprekers op het Plein zijn dit keer burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar en Alma Mustafic, dochter van Rizo Mustafic, electricien van het Dutchbatbataljon.

Volgens één van de initiatiefnemers, de vredesorganisatie PAX, is het ministerie 'al enkele jaren nadrukkelijk gevraagd de vlag halfstok te hangen bij de herdenking'. Dat gebeurde niet omdat er binnen Dutchbat grote verdeeldheid over zou zijn. 'Maar we zijn heel blij dat het nu eindelijk gaat gebeuren', aldus een PAX-woordvoerster.

Ongeval in Mali
Twee weken geleden, tijdens Veteranendag in Den Haag, kwam een delegatie van Dutchbatters met het verzoek. Premier Mark Rutte en Defensieminister Jeanine Hennis hebben daar direct gehoor aan gegeven, aldus een woordvoerder van Defensie. 'In verband met het dodelijk ongeval van woensdag in Mali hangt de vlag op 11 juli sowieso de hele dag halfstok.'

De herdenking op het Plein is een initiatief van onder meer organisaties van overlevenden en nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers en begint om 15.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (60%)
  • Nee (30%)
  • Geen mening (10%)
1315 stemmen