Volledig scherm
Prinses Julianakazerne in Den Haag © anp

Vluchtelingen in oude Julianakazerne en ministerie

Den Haag gaat grootschalig asielzoekers opvangen in de leegstaande Julianakazerne in de chique wijk Benoordenhout. Ook in het voormalige ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid in Bezuidenhout komen (voormalige) vluchtelingen. In totaal gaat het om ongeveer 1000 plekken.

Zeker een van deze locaties zal snel worden ingericht als noodopvang voor vluchtelingen, zo melden ingewijden. Welke is nog onduidelijk. Ook zou Den Haag asielzoekers met een verblijfsvergunning in de kazerne of in het ministerie kunnen neerzetten. Het rijk heeft de gemeente officeel verzocht om onder meer noodopvang.  

Een woordvoerder van de gemeente wil niets kwijt over toekomst van de oude kazerne en het voormalige ministerie. Wel bevestigt hij dat de Haagse burgemeester en zijn wethouders maandag een besluit nemen over de opvang van  vluchtelingen en asielzoekers. De omwonenden van de opvanglocaties zullen onmiddellijk daarna op de hoogte worden gebracht. Komende woensdag is er een extra gemeenteraadsvergadering over de opvang en locaties.  

De noodopvang van asielzoekers is gevoelige kwestie in Den Haag. Het stadsbestuur gaat al 700 extra statushouders huisvesten en veel politieke partijen vinden dat genoeg. Maar vooral op links noemen ze die opstelling 'beschamend' voor een internationale stad van recht en vrede. Vorige week hield collegepartij PvdA nog een pleidooi voor noodopvang.  

Maandag zal de gemeente met meer Haagse opvanglocaties naar buiten komen dan alleen de Julianakazerne en het voormalige ministerie. Welke dat zijn, is niet bekend.   

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag