Volledig scherm
PREMIUM
De Papaverhof in Den Haag anno 2017 © rv - Hans Veldkamp

Voelt als? 'Wonen in 'n Mondriaan'

PapaverhofMet het jubileum van kunststroming De Stijl viert ook de Papaverhof in Den Haag zijn eeuwfeest. Bij nai010 Uitgevers verscheen een prachtig boek over deze museale wijk.

Volledig scherm
De Papaverhof in Den Haag anno 2017 © rv - hans veldkamp

Geen mens die dit jaar om de naam Mondriaan heen kan. Het is het eeuwfeest van kunststroming De Stijl en haar boegbeeld Piet Mondriaan. Winkeliers in de stad, van de Marokkaanse bakker in de Stationsbuurt tot de fetisj kledingspecialist in het Zeeheldenkwartier, waren druk in de weer met plakplaatjes tot lycra-outfits in de basiskleuren wit, blauw, geel en rood om hun eigen Mondriaans te creëren. In de Papaverhof, een complex van 128 middenklassewoningen in de Haagse Bomen- en Bloemenbuurt, kunnen de door de gemeente verstrekte knutselpakketten echter achterwege blijven. Zonder toolkit is de hof al een Mondriaan-, pardon, Stijl-kunstwerk op zich.

Op 14 november is het precies 100 jaar geleden dat de Coöperatieve Woningvereeniging Tuinstadswijk Daal en Berg werd opgericht. Ruim twee jaar later zou architect Jan Wils de opdracht krijgen de tuinstad te realiseren.

Bij nai010 Uitgevers is een fraai boek verschenen over dit schilderachtige buurtje, behorend tot de honderd belangrijkste Nederlandse Rijksmonumenten.

,,In 1976 kregen wij de etagewoning Klimopstraat 8 toegewezen'', schrijft bewoner Jos Praat in het voorwoord. ,,Van Jan Wils hadden we nog nooit gehoord en De Stijl kwam ons bekend voor.'' Als kind vond hij het maar donkere bunkers in de Papaverhof. Inmiddels weet hij beter. ,,Deze huizen voelen geweldig. Mondriaan zelf vond dat je in een schilderij moest kunnen wonen. Ik heb het gevoel alsof ik in een Mondriaan woon.''

Als Jos Praat het durft toe te geven, zal ik als schrijver van dit artikel en Hagenaar sinds 1990 ook maar meteen uit de kast komen: ik ben nog nooit in de Papaverhof geweest. Schande, maar gelukkig sta ik daarin niet alleen. Zo haalt schrijver Marcel Teunissen in zijn boek een anekdote aan van de architectuurliefhebber uit Berlijn die hem aanspreekt op 'das wunderschöne kleine Wohnviertel in Den Haag von Architekt Jan Wils'. Tegelijk is er de architectuurliefhebber uit Bezuidenhout die zegt: ,,Daar moet ik nog steeds een keer gaan kijken. Ik geneer mij kapot dat het nog niet is gebeurd'.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (10%)
833 stemmen