Volledig scherm
© Frans De Best Fotografie

Voetbalvelden vol met helden

Anders bekekenToen het bericht kwam dat HMSH terugkeerde met een standaardteam, werd dat gevolgd door de wens dat die comeback wel voorgoed is. En de realisatie dat dit een ideaal moment voor een zomerse HMSH-opfriscursus is. Want we hebben het niet over zomaar een club.

De entree van HMSH aan de Vrederustlaan kan vanwege de drie-eenheid sloot, kassahuisje, toegangshek zo een lijstje omheen. Met meteen de voetbalvelden in het zicht. Ofwel de plek waar Houdt Moedig Stand Haag in seizoen 2017-2018, na een afwezigheid van twee jaar, terugkeert met een standaardteam. En in de loop der jaren bepaald niet de minste voetballers rondliepen.

Zoals op 2 april 1972 José Henrique, Artur Correia, Adolfo Calisto, Humberto Coelho, Messias Timula, Jaime Graca, Toni, Rui Jordão, Nené, Artur Jorge maar vooral Eusébio da Silva Ferreira ofwel Eusébio alias 'de Zwarte Parel van Mozambique'. De Benfica-helden maakten hier hun opwachting om een training af te werken. Twee dagen daarna wachtte in het Olympisch Stadion in de halve finale van de Europa Cup I het Ajax van Cruijff, Keizer & Krol. Benfica verloor met 1-0. Winnende goal: Sjaak Swart. Nu was de rechtsbuiten een complete voetballer, maar koppen deed hij niet vaak. Toen Swart werd gevraagd naar het hoe en waarom achter de treffer, klonk het achteloos dat hij toch die kant uit moest.

Bel Air
Later werkten bij HMSH ook Bayern München en het nationale team van Peru trainingen af. Zulke contacten kwamen tot stand doordat een bestuurslid werkte bij het Bel Air Hotel aan de Johan de Wittlaan - daar verbleven destijds regelmatig grote sportploegen. Al was dit vooral het veld waar de broers Leen en Martin van der Knoop namens HMSH respect afdwongen in het hele Haagse voetbal. Net als de gebroeders Nol & Herman Thomassen.

We hebben het over het terrein van de rood-witte helden die in 1984 kampioen van de derde klasse werden én de HC Cup (2-1 tegen KMD) wonnen. Plus tien jaar later opnieuw de dubbel pakten; kampioen tweede klasse en na een 2-1 tegen DEVJO, de HC Cup. In 2013 nogmaals kampioen van de tweede klasse. Tevens de locatie waar latere FC Den Haag-prof Marco de Vroedt de beginselen leerde. Net als Victor Tebbens. De aanvaller schopte het tot Sparta en DS'79. En wat te denken van Arie van der Padt.

Volledig scherm
© Frans De Best Fotografie
Volledig scherm
ARIE VAN DER PADT

Grote onbekende
Arie van der Padt speelde tussen 1978 en 1987, van de F- tot en met de B-jeugd, bij HMSH en kwam later onder meer uit voor Sparta, TOP Oss, FC Den Haag en Beerschot. Op 14 april 1995 tekende hij namens TOP 'uit' tegen Fortuna Sittard de 0-1 eindstand aan. Die jaargang het eerste, en naar later bleek enige, thuisverlies van de latere kampioen. De fans van Fortuna waren extra zuur toen de speaker de naam van de schutter omriep; een grote onbekende. Het was dan ook Arie's eerste basisplaats en doelpunt bij de profs. Het bracht de redactie van 'Fortuna Online' op het idee van de 'Arie van der Padt-trofee' voor treurige tegentreffers gemaakt door nog onbekende spelers.

Arie van der Padt bereikte het betaalde voetbal na een vlammend seizoen bij Tonegido, dat in 1994 kampioen van de hoofdklasse werd. Die uitslagen kwamen wekelijks voorbij bij Radio Langs de Lijn en met elke zondag kregen de presentatoren er meer lol in om te melden dat Van der Padt wéér de winnende had gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag