Volledig scherm
De gemeenteraad van Den haag © ANP

Voltallige Haagse oppositie wil af van ‘bizarre bezuiniging’ op zorg

De tien oppositiepartijen in Den Haag roepen het stadsbestuur op om de ‘bizarre bezuiniging’ van 33 miljoen op de jeugd- en ouderenzorg van tafel te halen. Zij geloven er niets van dat de zware korting geen gevolgen heeft voor kwetsbare Hagenaars die zorg nodig hebben, laten ze vandaag eensgezind weten.

,,Deze mensen worden onevenredig hard getroffen door de bezuiniging. En dat is onacceptabel”, stelt de Haagse oppositie in een motie.  ,,Feit is: het aantal zorgaanvragen neemt  toe in Den Haag. Feit is: het aantal daklozen neemt toe in Den Haag.  Feit is: het aantal inwoners neemt toe in Den Haag. Niettemin gaat u 33 miljoen euro korten. Dat is niet beknibbelen, maar dat is hakken op de zorg’’, zei Joris Wijsmuller van de Haags Stadspartij vanmorgen.

Arjen Dubbelaar van de grootste Haagse fractie Groep de Mos moest zich tijdens de algemene politieke beschouwingen flink verdedigen tegen een spervuur van vragen over de zorgbezuiniging. Hij benadrukte wat het Haagse stadsbestuur vorige week al zei: de zware korting op de jeugd- en jongerenzorg zal niet neerslaan op de kwetsbare Hagenaars. ,,Iedereen krijgt de zorg die hij of zij nodig heeft.’’

Woonbelasting

Verschillende oppositiepartijen probeerden de Groep de Mos tot bewegen te krijgen. Waarom zou de onroerendezaakbelasting niet wat omhoog kunnen’’, vroeg Pieter Grinwis van ChristenUnie/SGP zich bijvoorbeeld af. ,,In Utrecht betaalt men gemiddeld 250 euro, in Delft 276 euro en in Leiden 376 euro. Wij in Den Haag maar 130 euro. Waarom vragen we huizenbezitters niet twee euro per maand extra, zodat we de zorg kunnen ontlasten?’’

Dubbelaar hield de rug recht: ,,Ik heb van het college de garantie dat  dit de mensen niet treft. Ik vertrouw het college. Misschien zou u dat ook moeten doen.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag