Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

Voluit op je bek gaan is ook vooruitgang

ColumnHet is de eerste kras op Krikke’s schild: de zaak rond Malek F. Volgens sommigen toch wel erg snel na haar aantreden als burgemeester. Volgens mij, na anderhalf jaar in een stad als Den Haag, eerder te laat. Maar hoe diep wordt de kras?

Quote

Ik meen te mogen stellen dat Pauline Krikke haar mannetje wel zal staan

Sjaak Bral

Pauline Krikke heeft wel wat uit te leggen vanavond, tijdens de Haagse gemeenteraadsvergadering. Zij was niet op de hoogte van het terroristische gevaar dat Malek F. zou kunnen zijn. Dat kun je haar kwalijk aanwrijven - niemand wist het. Althans niet op 5 mei, de dag van de steekpartij. In de computer stond achter zijn naam dat ‘ie verward was, niet geradicaliseerd. 

De politie ontving daarover begin maart wél een anonieme tip middels een brief. Daar werd niets mee gedaan. Anders had de melding in het systeem gestaan. ‘Een menselijke fout’, concludeerde politiechef Paul van Musscher na intern onderzoek. 

Juist bij een onmenselijke daad kun je een menselijke fout net niet gebruiken. Dat de brief bij iemand in zijn postbakje is blijven liggen, is duidelijk. Ook duidelijk: na 5 mei kwam het briefje boven water en wisten meer mensen van de inhoud. Dat Malek F. geradicaliseerd was en mogelijk een aanslag zou plegen. 

Wanneer zij hiervan wist? Die vraag is cruciaal voor de geloofwaardigheid van de burgemeester en bepalend voor de diepte van de kras. 

Ik meen te mogen stellen dat Pauline Krikke haar mannetje wel zal staan. Ze is niet van poppenstront. Bestuurlijk gezien is het zeker niet vlekkeloos verlopen. Vooralsnog mogen wij de hand ook in eigen boezem steken. Waarom? Omdat de rabiate bezuinigingen op het politieapparaat diepe sporen na laten in de bezetting, middelen en vooral know-how van dat apparaat. Waardoor de kans op menselijke fouten exponentieel toeneemt. Die bezuinigingen zijn doorgevoerd met een mandaat van de kiezers. Je bent wat je stemt. Wees niet ontstemd, zie het als een leermoment. Voluit op je bek gaan is ook vooruitgang. Maar als je niet leert van een fout maak je meteen een nieuwe fout. 

Zeker, ik voorspel een kras. Misschien zelfs wel een paar. Maar geen diepe.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag