Volledig scherm
De Herenstraat in Voorburg, ter illustratie. © NICO SCHOUTEN

Voorburg volgt mensen per direct niet meer via wifi in Huygenskwartier

De gemeente Leidschendam-Voorburg stopt met het volgen van mensen via wifi in winkelgebied Huygenskwartier. Het blijkt tegen de privacyregels in te druisen. Het systeem wordt daarom direct niet meer gebruikt. Dat blijkt uit antwoorden van de gemeente op vragen van het CDA.

De bedoeling was om in het winkelgebied te kunnen monitoren hoeveel bezoekers er lopen, om zo te kunnen vaststellen of er meer winkelend publiek komt, zoals de gemeente hoopt. Het was aanvankelijk de bedoeling om met behulp van het volgen van wifisignalen het aantal mensen te tellen, hoe lang ze bleven en of ze later nog eens terugkwamen. De gemeente benadrukte eerder dat er geen privacygevoelige informatie werd opgeslagen.

Er waren acht meetpunten opgesteld in het Huygenskwartier, die gemiddeld 35.000 bezoekers per week telden. De andere drie winkelgebieden in de gemeente maken geen gebruik van wifi-tracking.

Niet verlengd

Omdat de telmethode tegen de privacyregels ingaat, heeft de gemeente besloten om geen gebruik meer te maken van het systeem. Het contract met de aanbieder hiervan, dat in maart volgend jaar afloopt, zal dan ook niet worden verlengd.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Moerwijkers en De Mos verbijsterd over daklozenopvang in Twickelstraat

    Moerwij­kers en De Mos verbijs­terd over daklozenop­vang in Twickel­straat

    Moerwijk, een van de armste buurten van Nederland krijgt er nog meer problemen bij, zo vrezen buurtbewoners. Ze zijn verbijsterd dat de extra winteropvang voor daklozen in de Twickelstraat komt. De wijk is al zwaar overbelast, stelt Conny Ligtvoet namens de buurt. Ook raadslid Richard de Mos, die als wethouder de wijk onder zijn hoede had, deelt die zorgen. ,,Moerwijk is het afvalputje van Den Haag”, zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag