Volledig scherm
© Felix Guérain

Voorburger ontkent stalking van wethouders en raadsleden

De Voorburgse 'veelmailer' Hans Holtrop wordt door justitie vervolgd voor het stalken van politici in zijn woonplaats.

Tijdens het hoogtepunt van de Europese vluchtelingencrisis dacht de raad van Leidschendam-Voorburg na over de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum (azc) op het terrein van Schakenbosch aan de Veursestraatweg. In augustus 2015 veroorzaakte dit al direct deining nadat duidelijk was geworden dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het oog had laten vallen op deze stek om er maximaal 400 asielzoekers onder te brengen.

Een felle, vasthoudende tegenstander bleek Voorburger Hans Holtrop (75). Hij bestookte het gemeentehuis met heel veel e-mails. Gisteren meldden hij en zijn advocaat Eric Deen zich bij de Haagse rechtbank voor een zogeheten pro formazitting. Het Openbaar Ministerie vindt namelijk dat Holtrop te ver is gegaan.

Quote

Eén raadslid gaf aan dat zij zich hierdoor minder vrij voelde om te spreken over het azc

Officier van justitie Ingeborg Doves

Angstig
De mails maakten mensen in het gemeentehuis angstig. ,,Eén raadslid gaf aan dat zij zich hierdoor minder vrij voelde om te spreken over het azc'', aldus officier van justitie Ingeborg Doves. Holtrop wordt daarom belaging ('stalking', red.) en poging dwang ten laste gelegd.

Holtrop is een bij menig politicus en medium bekende 'internetactivist'. Met een ijzeren regelmaat verstuurt hij lange mails waarin uiteenlopende onderwerpen, personen en complotten worden aangestipt.

Zijn afkeer van het azc en moslims liet de 75-jarige veelvuldig weten aan het college van b en w en gemeenteraadsleden. Dat deed hij onder meer zo: 'Het linke, linkse college B&W interesseert het géén moer (..) en wil zoveel mogelijk verkrachters naar L'dam-Voorburg halen'. En: 'Worden Burgemeester en Wethouders en bepaalde Gemeenteraadsleden van Ldam-Voorburg binnenkort tot bloedens toe zwaar in elkaar geslagen', met daarbij de namen en adressen van de bestuurders en raadsleden.

Op een gegeven moment waren de wethouders Kist, Rozenberg en de toenmalige burgemeester Van der Sluijs het zat. Net als vier gemeenteraadsleden. Zij deden in februari vorig jaar aangifte. Op 7 juni 2016 leidde dit zelfs tot doorzoeking van Holtrops woning. Vorig jaar herfst bleek overigens dat het COA een azc in Leidschendam niet meer nodig had.

Quote

Hun mail- en pri­vé-adres­sen stonden destijds ook gewoon op de website van de gemeente. Dat was allemaal heel openbaar

Hans Holtrop

Openbaar
Gisteren lieten mr. Deen en zijn cliënt doorschemeren dat zij het niet eens zijn met de stalkingsaanklacht. Raadsleden en/of wethouders die Holtrop een mail terugstuurden met het verzoek hen niet meer te schrijven, werden daarna immers niet meer benaderd door hem. Zo beweert de Voorburger althans. Officier van justitie Ingeborg Doves laat dit nu nagaan door de politie.

,,Van anderen hoorde ik geen afwijzing'', vertelt Holtrop. ,,Dan ga ik er vanuit dat het oké is dat ik als inwoner van hun gemeente mails stuur. Hun mail- en privé-adressen stonden destijds ook gewoon op de website van de gemeente. Dat was allemaal heel openbaar.''

Een datum voor de inhoudelijke zaakbehandeling is er nog niet.Hans Holtrop heeft geen bezwaar tegen het gebruik van zijn volledige naam, 'want ik sta voor wat ik vind en publiceer'.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag