Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN

Voorschoten in nood vraagt eigen inwoners om oplossingen

Voorschoten vroeg zijn inwoners gisteravond om met ideeën te komen om de grote financiële problemen van de gemeente op te lossen.

Voorschoten staat sinds december onder quarantaine en moet alle besluiten op financieel gebied ter goedkeuring voorleggen aan de provincie. ,,Beschamend vind ik een te groot woord, maar het is wel gênant", zei waarnemend burgemeester Pauline Bouvy.

Ze staat zelf pas vijf maanden aan het roer en schrok van de financiële situatie in Voorschoten. Wethouder Daan Binnendijk van Financiën, ook pas sinds kort aangesteld, schat de schuld op 50 miljoen euro. Een pittig bedrag voor zo'n kleine gemeente. Logisch dus dat de provincie, die met de huidige begroting voor de komende vier jaar nog eens een tekort van 7,5 miljoen voorspelt, ingreep.

Voorschoten moet uiterlijk op 31 maart een gedegen herstelplan indienen, anders blijft het 'gênante' toezicht van kracht. Er moet bijna een klein wonder gebeuren, willen b en w daar binnen amper anderhalve maand in slagen. ,,Het wordt lastig", stelde Bouvy vast.

De burgemeester opende gisteravond een bijeenkomst met inwoners. Die werden gevraagd met ideeën te komen om op heel korte termijn 3 miljoen euro te bezuinigen. Ondanks Valentijnsdag en Champions League-voetbal was de opkomst goed en moesten er in het Bondsgebouw stoelen worden bijgezet.

Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN
Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN
Quote

Het is onmogelijk om in twee weken iets aan te dragen om goed te maken wat de gemeente in 10 jaar tijd tekort is geschoten

Jaap den Hollander

Aan ideeën geen gebrek, maar Binnendijk constateerde dat hij niets had gehoord wat hij en zijn collega's zelf al niet hadden bedacht. Ook dat was niet zo heel raar. ,,Het is onmogelijk om in twee weken iets aan te dragen om goed te maken wat de gemeente in 10 jaar tijd tekort is geschoten", verwoordde inwoner Jaap den Hollander het.

Er werden wel bijzondere maatregelen naar voren gebracht, maar die waren alleen goed voor de sfeer in de zaal, niet om de financiële problemen op te lossen. Den Hollander kreeg een bescheiden applausje toen hij een 'loonoffer' voorstelde. Met andere woorden: diegenen die verantwoordelijk blijken te zijn voor het wanbeleid moeten geld uit eigen zak inleveren. En Bart van Horck achtte een raadsenquête wenselijk. ,,Hoe heeft dit in godsnaam kunnen gebeuren? Dat moet worden uitgezocht."

Origineel
Het meest originele maar tevens onuitvoerbare idee kwam van Hans Paternotte. Deze bewoner opperde om nieuwe verkeersborden te plaatsen in de Juliana van Stolberglaan, waar hij woont. Dit is een populaire sluiproute naar de A44. Op de borden zou de mededeling moeten komen dat de straat alleen toegankelijk is voor bewoners. Aangezien de voorbijrazende automobilisten de borden niet zullen opvallen, zouden er volgens Paternotte politieagenten moeten staan die boetes kunnen innen. En zo wordt dan de gemeentekas gespekt.

Serieuzer waren gisteravond de smeekbedes van meerdere aanwezigen die vroegen om de bezuinigingen niet te zoeken in het verenigingsleven in Voorschoten met zijn vrijwilligers. Maar zelfs dat kon de wethouder in nood niet garanderen. ,,We zullen hoe dan ook pijnlijke maatregelen moeten nemen", kondigde Binnendijk aan.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag