Vredespaleis stelt verkoop historische stoelen uit vanwege ophef
Het Vredespaleis heeft besloten om de veiling van een deel van het historische interieur uit te stellen. Om de voorgenomen verkoop van tientallen stoelen en tapijten, die bij het monumentale pand horen, was ophef ontstaan.
Delen per e-mail
Erfgoedvereniging Bond Heemschut liet vandaag weten 'verbijsterd' te zijn over de voorgenomen verkoop op 18 april. De tientallen objecten, waaronder zo'n 45 stoelen, worden aangeboden op een speciale 'designveiling' van het Haagse Venduehuis.
Volgens de erfgoedvereniging 'kan verkoop niet aan de orde zijn'. In 2014, bij de herinrichting van het paleis, is afgesproken dat alle voorwerpen uit het monumentale gebouw opgeslagen zouden worden.
Verkoop van de stoelen en tapijten betekent versnippering van dit als een geheel ontworpen monument
Het Vredespaleis opende in 1913 de deuren en is een beschermd Rijksmonument. Ook het interieur, dat speciaal voor het gebouw is gemaakt, mag niet zomaar worden veranderd. Volgens de directeur van Heemschut, Karel Loeff, staat het op een lijst met 72 toonaangevende interieurensembles, die beschermd zijn vanuit de Erfgoedwet. 'Verkoop van de stoelen en tapijten van het Vredespaleis betekent versnippering van dit als een geheel ontworpen monument', stelt Loeff in een verklaring.
De houten stoelen, bekleed met bruin leer, zijn ontworpen door M. Mesker en W. Retera. De tapijten zijn onder meer van de hand van J. Gidding.
Ophef
Naar aanleiding van de ophef heeft het Vredespaleis nu besloten de veiling uit te stellen. Een woordvoerder laat weten dat de instelling 'uiterst zorgvuldig' omgaat met de historische inboedel. Het Vredespaleis is voortdurend in overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over het afstoten van een deel van het interieur. ,,We hebben hier al over gesproken, maar om het zekere voor het onzekere te nemen, gaan we nóg een keer in gesprek.'' Zo'n 35 stoelen zijn al eerder verkocht op twee kleinere veilingen.
De stoelen komen uit het academiegebouw en uit de grote rechtszaal. Deze laatste is in 2012 gerenoveerd. Toen zijn de stoelen vervangen voor exemplaren die meer comfort bieden, want 'deze zaal wordt nog volop gebruikt'. De instelling vond het zonde om de oude stoelen te laten verstoffen in de opslag. Een klein deel is overigens wel bewaard.
Stichting het Cuypersgenootschap en Europa Nostra, de Europese organisatie voor erfgoedbelangen, ondersteunen de oproep van Heemschut. Ook gaat de erfgoedorganisatie bij de minister aandringen op betere bescherming van waardevolle interieurensembles.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Alles over de sport in de regio Den Haag
-
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
PREMIUM
aan de stok Grootste mancave van Europa zit aan Namensestraat: ‘Amerikanen noemen ons de ‘Dutch Pickers’’
Designers uit heel Europa komen naar Scheveningen voor de inrichting van winkels, fastfoodrestaurants en mannenkelders in nostalgische Amerikaanse sfeer. -
Celstraf geëist tegen jonge verdachten van wapenhandel via Snapchat
De 17-jarige F. uit Zoetermeer werd op heterdaad betrapt bij het verkopen van vuurwapens. Hij bood ze aan op de app van Snapchat. Ook twee vrienden van hem bleken bij de wapenhandel te zijn betrokken. Tegen F. werd donderdag in de rechtbank in Den Haag een celstraf geëist van 420 dagen, waarvan 190 dagen voorwaardelijk en jeugd-tbs. -
PREMIUM
Woede over teloorgang van gedroomde Haagse banenmachine: ‘Schandalig, een peperdure flop’
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
PREMIUM
Coronaclusters op het werk blijven een ding: ‘Vooral met fysiek vergaderen gaat het nog wel eens mis’
Naast feestjes en familiebezoek blijkt ook het werk een belangrijke bron van coronabesmettingen. Clusters die GGD Haaglanden op het spoor komt, zijn vaak terug te leiden naar werkplekken. Vooral bij fysiek vergaderen blijkt het mis te gaan. Demonstraties in de open lucht hebben zich daarentegen voor zover bekend niet ontwikkeld tot ‘superspreaders’.
In samenwerking met indebuurt Den Haag