De vuurtoren is beeldbepalend voor dit stuk van de Scheveningse kust.
Volledig scherm
De vuurtoren is beeldbepalend voor dit stuk van de Scheveningse kust. © Frank Jansen

Vrienden van Den Haag geven strijd tegen hoogbouw bij vuurtoren niet op

De vereniging Vrienden van Den Haag legt zich nog niet neer bij de bouw van een hoog appartementencomplex bij de Scheveningse vuurtoren. De Raad van State wees onlangs haar bezwaren tegen de hoogbouw af. De angst dat de vuurtoren grotendeels uit het zicht verdwijnt, is er niet minder om. 

Woordvoerder Jacob Bijl zegt de uitspraak van de rechter te betreuren. ,,Uiteraard respecteren wij het oordeel van de Raad van State, maar wij blijven moeite houden met deze vorm van stedenbouw die van elk stuk grond de prijs kent, maar van geen enkele plek in de stad de waarde. Daarom gaan wij bekijken waar de aanknopingspunten liggen voor verdere acties’’, kondigt hij aan. 

Vergeefs

Volgens Bijl blijkt het erg moeilijk om ‘het behoud van de kwaliteit van de leefomgeving te waarborgen’. ,,Onze inspanningen om langs juridische weg deze ontwikkeling te keren waren nodig, maar zijn helaas vergeefs geweest.” Toch geven de Hagenaars, die zich grote zorgen maken om het iconische bouwwerk bij het strand, de strijd niet op. 

Het rijksmonument is nu een blikvanger, maar dreigt volgens de groep aan het zicht te worden onttrokken door de bouw van het appartementencomplex van ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed. Hierin komen 82 appartementen en een ondergrondse parkeergarage. De Vrienden vinden dat de stad zuinig moet zijn op het rijksmonument,  dat beeldbepa­lend is voor dit stuk van de kust.  

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag