Volledig scherm
Willie Dille © ANP

Vrijspraak voor man die dreigde met terreurdaad na zelfmoord Willie Dille

Toen PVV-raadslid Willie Dille vorig jaar zelfmoord pleegde, reageerden veel mensen geschokt. Danny F. ontstak echter in woede en dreigde op Facebook met een aanslag. Volgens de rechter was het een eerste reactie en was F. niet echt van plan om slachtoffers te maken. 

Willie Dille pleegde in augustus 2018 zelfmoord, eerder vertelde zij te zijn ontvoerd en verkracht. Daarbij zou ook de naam van collega-raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid zijn gevallen. Op Facebook reageerde Danny F. in eerste instantie met: ‘Arnoud van Doorn moet worden opgehangen op de Grote Markt.’ Daarna plaatste hij in een andere facebookgroep: ‘Als dit geen drastische consequenties gaat hebben, pleeg ik zelf een aanslag. Ik ben hier bloedserieus klaar mee. Als de staat niets doet staat mijn lot vast.’ 

Het Openbaar Ministerie wilde hem vervolgen voor het dreigen met een terroristische aanslag en opruiing. Met dat laatste was de rechter het niet eens: ,,F. wist niet dat hij de berichten openbaar plaatste en niet in een besloten facebookgroep.” 

Vuurwapen

Wel vond de rechtbank dat hij veroordeeld moest worden voor verboden wapenbezit. Bij F. thuis werden namelijk een vuurwapen, munitie en boksbeugels gevonden. Hij krijgt daarvoor een straf van 80 dagen, maar die heeft hij al uitgezeten in voorarrest. 

Het Openbaar Ministerie bekijkt later of het in hoger beroep gaat tegen de vrijspraak. 

Meer lezen uit dit dossier? Dat kan hier! 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag