Volledig scherm
Freeagirl © AD

Vrijwillig opgesloten freedomfighters halen geld op om jonge meisjes te bevrijden uit gedwongen prostitutie

Bij ’t Gouden Hooft in Den Haag zijn vandaag drie vrouwen opgesloten. Vrijwillig, omdat zij aandacht willen vragen voor de stichting Free a girl, die meisjes bevrijdt uit de prostitutie. 

Sommige voorbijgangers kijken bezorgd. Wat is dat nou? Vrouwen die vastzitten in een kooi, dat is niet oké. Een vrouw fietst voorbij en is even later terug. ,,Ik moest toch weten wat hier gebeurt.” Even later stopt ze een eurobiljet in de collectebus bij Simone Bel, in het dagelijks leven communicatie-expert. ,,Mooi dat jullie dit doen.” 

Volledig scherm
SImone Bel en burgemeester Krikke. © AD

,,We hebben al veel geld opgehaald. Mensen reageren vaak heel goed. Boven verwachting”, vertelt Bel. ,,Dit is een goede plek, er komen veel mensen langs.” ,,We hebben nu ook een dakje. Daarvoor zaten we in de zon", vult Hanni van Waasdijk aan. Zij is werkzaam in de sociale sector, maar vandaag is ze #freedomfighter. ,,We vechten voor de vrijheid van jonge meisjes.” 

Nieuw leven

Volledig scherm
Freedomfighter Hanni van Waasdijk. © AD

Van Waasdijk, Bel en de derde deelnemer, journalist Ellen den Hollander, werden gegrepen door het verhaal achter Free a girl. De organisatie, opgericht door Yolanthe Sneyder Cabau, geeft de zieke en getraumatiseerde meisjes en jonge vrouwen een nieuw leven.  ,,Die meisjes voor wie we dit doen zijn vaak nog heel jong, soms 8 of 10 jaar oud", aldus Van Waasdijk. ,,Ze worden opgesloten in hokjes en mogen er alleen uit als er een klant voor hen komt.” Deze vorm van gedwongen prostitutie gebeurt in de illegaliteit: meisjes zitten soms zelfs opgesloten op krappe vlieringen.

Het is geen vrolijk onderwerp, toch houden de vrouwen de moed erin. ,,We kennen elkaar omdat wij lid zijn van Rotaryclub Rijswijk-Ypenburg. Gelukkig komen er vrienden en bekenden langs,” zegt Van Waasdijk. ,,Die reageren soms heel emotioneel. Een vriendin  zei dat het haar diep in het hart raakte. En een anderen vriendin zei: ik heb er kippenvel van.” Leden van de club komen de vrouwen bevrijden. 

Bij ’t Goude Hooft staat de hele week in het teken van de actie. Er is een speciaal menu en het personeel draagt zwarte shirts met het embleem van Free a girl en de tekst ‘freedomfighter’. Burgemeester Pauline Krikke komt even langs om het drietal een hart onder de riem te steken. ,,Echt goed dat jullie dat doen”, zegt de Haagse burgemeester, terwijl ze poseert voor foto's. ,,Jullie mogen trots zijn op jezelf. Het is echt niet gemakkelijk als het slot dichtgaat als je het hok ingaat.” 

Twee jonge sportieve mannen komen langslopen en lijken geïntrigeerd. Als ze horen waarvoor de vrouwen zich inzetten, pakt een meteen zijn telefoon om de QR-code te scannen. ,,Hiermee scoor ik karmapunten”, zegt hij lachend. De chocolaatjes die hij aangeboden krijgt als dank hoeft hij niet. ,,Ik heb net gesport.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Freeagirl © AD

,,Nu begin ik een beetje dizzy en flauw te worden", zegt Van Waasdijk. Het is half vier en ze heeft sinds de ochtend niets meer gegeten. ,,Ik heb een omelet genomen om een beetje vol te zijn.” De drie vrouwen krijgen de hele dag alleen water en een kommetje rijst. Die komt eraan, belooft de manager van het restaurant. ,,Gelukkig”, zegt Bel, die alleen muesli met yoghurt en kiwi at, lachend. ,,Want ik heb een hoge verbranding.”

Ha, daar komt de basmatirijst. ,,Heerlijk, met een beetje kerrie voor de broodnodige afwisseling,” grapt Van Waasdijk.

Volledig scherm
De dames aten basmatirijst in de kooi. © Ellen Den Hollander

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag