Links voorpagina Haagse editie, rechts voorpagina Westlandse editie.
Volledig scherm
Links voorpagina Haagse editie, rechts voorpagina Westlandse editie. © AD

Waarom we kozen voor Krikke op voorpagina

Over onsDe redactie van AD Haagsche Courant maakt elke dag vele afwegingen om de krant, site en app zo goed mogelijk te maken. Hoofdredacteur Paul van den Bosch zal deze journalistieke keuzes op regelmatige basis toelichten op deze plek. Vandaag: het dossier-Krikke.

Portret van Paul van den Bosch.
Volledig scherm
Portret van Paul van den Bosch. © Joost Hoving

Als lezer van de Haagse editie van AD Haagsche Courant kreeg u afgelopen donderdag een voorpagina met een opening (het belangrijkste nieuwsverhaal) over burgemeester Pauline Krikke. De kop boven het artikel luidde: 'Kritiek te over op Krikke'.

Wat u op zo'n moment in Den Haag niet weet, is dat lezers van onze andere edities als Delft, Westland en Zoetermeer (maar ook van andere AD-titels als bijvoorbeeld AD Utrechts Nieuwsblad of AD Rotterdams Dagblad) die dag op diezelfde plek een ander verhaal lazen: 'May mag toch aanblijven', stond daar, met daarnaast een kort bericht over Krikke. Precies andersom dus.

Dat noemen wij regionaal wisselen. Elke dag maken we de afweging welke voorpagina het best is voor welke titel, in de wetenschap dat regionaal nieuws voor het merendeel van de lezers de belangrijkste of één van de belangrijkste redenen is voor hun abonnement. Die keuze is altijd arbitrair, is een logistieke puzzel, maar moet altijd journalistiek uit te leggen zijn. Voor veel abonnees buiten de stad Den Haag is de politieke situatie rond Krikke, gemeenteraad en vreugdevuren verder weg, fysiek en ook in hun belevingswereld.

In de redactievergadering van donderdagochtend heerste het gevoel dat de raadsvergadering van de vorige avond een cruciaal keerpunt markeerde in de positie van de burgemeester. Vandaar ook opening krant. Onze verslaggevers hadden in de weken ervoor al ervaren dat haar positie aanzienlijk verzwakt is. Dat Krikke zich in de woorden van CDA'er Daniëlle Koster 'geen fout meer kan permitteren'. Er leven al een tijdje grote zorgen over haar bestuurlijke capaciteiten, daadkracht, zelfkritiek en communicatieve vaardigheden. Dat mocht best in de krant en op onze site en app, vond een aantal raadsleden. Maar wel vanuit anonieme bronnen.

Dat hebben wij niet gedaan. Niet omdat AD Haagsche Courant geen gebruik wil maken van anonieme bronnen. Dat is soms noodzakelijk, maar wel in de juiste balans. Een frontale aanval op de positie en het functioneren van de burgemeester kan gebeuren, part of the job van beide kanten, maar wel met open vizier.

In dat opzicht was het debat van woensdagavond een keerpunt. De handschoenen waren uit, alles werd op naam genotuleerd en zelfs een coalitiepartij als D66 sprak de twijfel uit wie er nu eigenlijk de baas was in de stad. Het helpt Krikke niet dat juist in deze eindejaarsperiode, ook bij het AD, veel positieve aandacht was voor Ahmed Aboutaleb. Dit naar aanleiding van zijn 10-jarig jubileum als burgemeester van Rotterdam. De PvdA'er wordt beschouwd als een powerhouse en langs die lat kunnen burgemeesters van andere grote gemeenten worden gelegd.

Eigen rol

Onze verslaggevers Lex de Jonge en Ingrid de Groot zullen Krikke de komende periode kritisch maar met open vizier volgen en beoordelen. En tegelijk kijken wij naar onze eigen rol. Ik was daarom blij met twee artikelen die we de afgelopen week publiceerden. Op de dag van het raadsdebat, woensdag, schreef De Jonge dat de gemeenteraad ook naar zichzelf mag kijken in dit dossier. Die stond erbij en keek ernaar, vooral trots op het Haagse fenomeen van de vreugdevuren.

Maar geldt dit ook niet voor onszelf, voor de media? Treffend was de fotoserie die we afgelopen zaterdag publiceerden. Aan de hand van de foto's van Dick Teske lieten we zien hoe de vuurstapels sinds 2009 zijn gegroeid. De laatste zin van de inleiding was treffend: 'En we waren er allemaal bij'. Ook wij, journalisten. Op 31 december om 19.11 uur meldde AD.nl/den haag: ,,Duindorp en Scheveningen claimen beide overwinning hoogste vuurstapel.'' Met officieuze metingen: 48,66 en 47,80 meter. Terwijl onze redactie wist dat de stapel maximaal 35 meter mocht zijn. In het artikel gaat nergens een alarmbel af. Dat is stof voor discussie op de redactie van AD Haagsche Courant. We moeten kritisch naar onze rol blijven kijken. Maar dat is een relatief milde vorm van zelfreflectie die burgemeester Krikke zich zou wensen. Zij is - als eindverantwoordelijke voor de veiligheid - aangeschoten wild geworden, met het lopende onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid nog eens boven haar hoofd.

Reageren? Hoofdredactie-regio@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag