Volledig scherm
PREMIUM
Rob Scholte ziet prachtkansen voor Zoetermeer. Hij oppert een permanent sculpturenpark, zoals in Münster. © Peter Franken

Wachten op de Kolossus

InterviewKunstenaar Rob Scholte staat open voor de terugkeer van de Kolossus naar Zoetermeer. Het immense kunstwerk bezorgde de stad al eens eerder wereldfaam.

Quote

Ik heb tenslotte genoeg aanslagen, letterlijk en figuurlijk, op mijn leven meegemaakt

Rob Scholte

Automobilisten die begin jaren 90 over de A12 in de buurt van Zoetermeer rijden, zien een wonderlijk spektakel. In een weiland langs de snelweg staat dan een zes meter hoge spierwitte kop met een kapsel van planten. Het beeld draait langzaam om zijn as, alsof het de auto's met zijn blik volgt. Het is gemaakt door kunstenaar Rob Scholte, die het toepasselijk Kolossus van Zoetermeer heeft gedoopt.

Het opvallende beeld staat in de beeldentuin van de Floriade, die in 1992 wordt gehouden. Het is Zoetermeers finest hour, want de Floriade trekt miljoenen bezoekers en bezorgt de stad wereldfaam. Zowel de drukbezochte Floriade als het markante beeld van Scholte worden in de New York Times besproken. 'Het enorme roterende hoofd dat zo langzaam draait dat het lijkt alsof reizigers met een jetlag aan het hallucineren geslagen zijn', schrijft een Amerikaanse journalist die de Floriade bezoekt.

Maar lang blijft de Kolossus niet bestaan. Amper twee jaar later wordt het beeld in brand gestoken. De sculptuur, gemaakt van kunststof, gaat reddeloos verloren.

De kunstenaar hoopt nu op een terugkeer van de Kolossus, de grootste sculptuur ooit uit zijn omvangrijke oeuvre . ,,Het beeld is niet alleen mij ontnomen, maar ook Zoetermeer", vindt hij. Zoetermeer zelf hoopt er al drie jaar op, maar ook hem spreekt een eventuele terugkeer aan. ,,Zo'n herrijzenis, zo'n wederopstanding, dat interesseert me. Ik heb tenslotte genoeg aanslagen, letterlijk en figuurlijk, op mijn leven meegemaakt.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag