Volledig scherm
Het wereldberoemde Panorama van Hendrik Willem Mesdag. © RV

Wandelend door het schilderij van Mesdag heen

Op basis van het beroemde schilderij Panorama Mesdag van Hendrik Willem Mesdag is een wandelroute, met bijbehorende app, door Scheveningen uitgestippeld. ,,De route moet de geschiedenis van de badplaats verbinden aan de stad en het museum Panorama Mesdag."

Quote

Het Panorama Mesdag is de perfecte combinatie van het oude en nieuwe beeld van Schevenin­gen

Willem van der Ham

Hendrik Willem Mesdag was een 19de eeuwse schilder, bekend om zijn panorama van Scheveningen. Hij schilderde dit beroemde uitzicht vanaf de Seinpostduin. Het resultaat kwam op een doek van 14 meter hoog en 120 meter breed te hangen, rondom een zeshoekig podium. 

In het vergezicht gaf de schilder de badplaats niet alleen weer in zijn toenmalige staat. Ook de veranderingen en ontwikkelingen die in het toenmalige vissersdorp plaatsvonden, bracht Mesdag in beeld. Zo staat er een vuurtoren op het doek dat in 1881, het jaar waarin Mesdag het panorama schilderde, net gebouwd was. 

De stichting Toeristische Ontsluiting Erfgoed Nederland (TOEN) en Stichting Initiatief op Scheveningen (SIOS) hebben samen het idee bedacht van de wandelroute door de badplaats. Willem van der Ham van TOEN: ,,Het Panorama Mesdag is de perfecte combinatie van het oude en nieuwe beeld van Scheveningen. Mesdag maakte zich zorgen over de ontwikkelingen die plaatsvonden in de badplaats. In de tijd dat hij het panorama maakte, vonden er veel veranderingen plaats. Hierdoor geeft het schilderij een mooi beeld van de tijd weer. Het is een baken van vernieuwing geworden."

Boekje

De wandeling loopt onder andere via de Pier, het Kurhaus en het oude Scheveningen naar het Belgisch Park. Ook voert de route van het panorama langs het Oostduinpark. Volgens Van der Ham zullen veel wandelaars de hele route niet in een keer lopen. Totaal is deze namelijk zo'n 10 kilometer lang.

De route neemt de wandelaars mee langs het oude Scheveningen. In een speciaal boekje en de bijbehorende app is de route te vinden. Het boekje is te koop bij Muzee Scheveningen, enkele Haagse boekhandels, de ingang van de Pier en bij Museum Panorama Mesdag aan de Zeestraat in Den Haag. In het boekje staat een code waarmee de bijbehorende app is te vinden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag