Wanhopige taxichauffeurs demonstreren op Malieveld: ‘We gaan failliet zonder steun die andere ondernemers wel krijgen’

VideoTientallen taxichauffeurs uit meerdere grote steden in Nederland hebben vandaag gedemonstreerd op het Malieveld in Den Haag. De chauffeurs hebben, in tegenstelling tot veel andere ondernemers, alleen recht op bijstand en niet op andere steunregelingen van de overheid. Maar met alleen bijstand, redden ze het volgens hen niet. 

De chauffeurs wijzen erop dat er geen of nauwelijks toerisme is, evenementen zijn geschrapt, horeca en scholen zijn gesloten en veel mensen werken vanuit huis. Hierdoor zijn er geen klanten meer. De chauffeurs zouden 95 tot 100 procent minder omzet draaien. Daarnaast vrezen de chauffeurs om besmet te worden, zoals hun Rotterdamse collega John Molkenboer. Zij vinden het onverantwoord om door te gaan met het personenvervoer.

Geschorst

Taxiondernemers verzamelen op het Malieveld om een petitie te overhandigen aan het ministerie van Economische Zaken.
Volledig scherm
Taxiondernemers verzamelen op het Malieveld om een petitie te overhandigen aan het ministerie van Economische Zaken. © ANP

Veel chauffeurs hebben hun auto inmiddels geschorst (in de garage gestald) omdat ze de kosten niet meer konden betalen. ,,Volgens het kabinet kunnen wij ons werk gewoon blijven uitvoeren, maar als er geen mens op straat is, kunnen wij miemand vervoeren’’, vertelt taxichauffeur Gokhan Bilgin. Sommige collega’s van hem dreigen failliet te gaan.

Taxichauffeurs hebben als zzp‘ers alleen recht op een vergoeding van 1500 euro per maand. ,,Maar wat moet je daarmee betalen?’’  Een delegatie van de taxibranche toog daarom vandaag naar Den Haag om een petitie aan te bieden aan het kabinet en de Tweede Kamer. Vanwege het coronavirus mochten ze overigens maar met dertig man op het Malieveld staan. 

Tijdens het protest werd ook één minuut stilte gehouden voor hun aan het virus overleden collega Molkenboer

Demonstratie taxichauffeurs op het Malieveld.
Volledig scherm
Demonstratie taxichauffeurs op het Malieveld. © Regio15

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag