Volledig scherm
Warenar in Wassenaar. © Nico Schouten

'Wassenaar is zonder theater een B-gemeente'

De gemeente Wassenaar zet het gebouw Warenar in de Kerkstraat, waar het theater is gevestigd, te koop. Er is verzet onder de inwoners. ,,Zo zijn kunst en cultuur in Wassenaar ten dode opgeschreven."

Quote

Waar de gemeente die 2 miljoen vandaan haalt, weet ik echt niet.

Frans Graafstal

De noodzakelijke opknapbeurt van de Warenar zou volgens de gemeente ruim 2 miljoen euro kosten, en dat is te veel geld, vindt het college van b en w. ,,Die cijfers kloppen niet", zegt Frans Graafstal van de Stichting Beheer Warenar. ,,Waar ze het vandaan halen, weet ik echt niet."

Dak
Graafstal vindt dat Wassenaar 'een B-gemeente' wordt als er straks geen theater meer is. ,,De kosten die nu gemaakt moeten worden, zijn achterstallig onderhoud, niets meer. Als je er twintig jaar niets aan doet, kan je dat verwachten."

Hij zegt dat de stichting zelf een aannemer heeft geraadpleegd die heeft berekend dat de meest noodzakelijke werkzaamheden 750.000 euro zouden kosten. Dat is onder meer de reparatie van het dak. Graafstal: ,,Als je echt alles wilt opknappen, kost het 1,1 miljoen. Dat is toch nog steeds bij lange na niet de twee miljoen waar de gemeente het over heeft."

Motie
De gemeenteraad ging vorige maand akkoord met het voornemen van b en w om de Warenar van de hand te doen. Ben Paulides van Democratische Liberalen Wassenaar (DLW) was toen niet aanwezig, maar wil bij de eerstkomende raadsvergadering een motie indienen in een poging de Warenar alsnog als gemeentelijk cultuurcentrum te behouden. Hij noemt het verkoopplan 'belachelijk' en 'een financiële noodgreep'.

Ook onder de Wassenaarse bevolking wordt er actie gevoerd. Michel Porro, fotograaf van beroep, heeft alle raadsleden aangeschreven, én is bezig dat ook te doen bij artiesten die de afgelopen twee jaar in de Warenar hebben opgetreden.

Hij vraagt die laatste groep de petitie op petities24.com te ondertekenen. Sommigen hebben al gereageerd, onder wie acteur en cabaretier Kasper van Kooten.

Jean Baptiste Koevoets huurt in de Warenar een ruimte voor zijn muziekschool, JB Gitaarschool. Hij zou sluiting van het gebouw 'van de gekke' vinden en wil, om aandacht voor de kwestie te vragen, een avond organiseren met optredens van oud-leerlingen en leerlingen. Alle Wassenaarders krijgen gratis toegang.

Alternatieve ruimte
Als de verkoop van de Warenar doorgaat, wil de gemeente voor voorstellingen in de periode na 2018 op zoek naar een alternatieve ruimte. Dat betekent zeer waarschijnlijk uitwijken naar de behuizing van een van de scholen of sportclubs binnen de gemeente.

,,Dat werkt niet", voorspelt Graafstal van de stichting. ,,Daar krijg je niemand naartoe. Dan zijn kunst en cultuur in Wassenaar ten dode opgeschreven."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag