Volledig scherm
PREMIUM
Theatermakers Anita Poolman (midden rechts) en Martine de Moor (midden links). Marijke Spliet (l) en Andrea Clarke-Brown flankeren hen. © Henriette Guest

'Wat geef jij je kind mee?'

TheaterGa er maar aan staan: een familievoorstelling maken met ruim twintig vrouwen van bijna evenzoveel nationaliteiten. ,,Al spreken sommigen maar een handjevol Nederlands, iedereen doet ertoe! We respecteren elkaar."

Quote

Ze respecte­ren elkaar. Dat geven zij dus hun kinderen mee

Theatermaker Anita Poolman

'Dan zit je ineens met een groep moeders en grootmoeders uit alle windstreken rond de tafel. Van Polen tot Somalië en van Japan, India tot gewoon hier uit Laak', vertelt theatermaker Anita Poolman van Stichting Beleef Taal. Eerder deed ze in wijkcentrum De Wissel en het Laaktheater het schrijf- en verhalenproject Een Snoer van Parels. Ook met een groep vrouwen uit Laak en omgeving. ,,De verhalen die de vrouwen vertelden zijn echt pareltjes. Ik wilde daar meer mee doen." 

Ze vond een bondgenoot in Martine de Moor, eveneens theatermaker. Martine is haar hele leven al betrokken bij verschillende facetten van het theater. Op en rond het toneel en niet te vergeten televisie. Bekend werd ze door haar rol in Medisch Centrum West. Nu is Martine vooral werkzaam als theaterdocent en in de kunsteducatie. Eind vorig jaar bundelden Anita en Martine de creatieve krachten. 

Nadat het projectplan werd goedgekeurd, begonnen ze hun avontuur met ruim twintig vrouwen uit de wijk. Iedere woensdagochtend kwamen ze bij elkaar om te repeteren. Martine: ,,Dat leverde meteen een opwindende ontmoeting op tussen de verschillende culturen. Want wat voor de een op de afgesproken tijd beginnen betekent, is voor de ander een half uur later binnendruppelen. Dit werd overigens zonder een onvertogen woord opgelost. Na de tweede of derde keer kwam iedereen keurig op tijd. Het was oké. Ze respecteren elkaar. Dat geven zij dus hun kinderen mee."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag