Wat zijn de mazelen precies?
Op een Haags kinderdagverblijf kregen meerdere kinderen de mazelen. Dit is wat het virus doet en hoe het wordt overgedragen.
Wat zijn mazelen?
Volgens het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) is het mazelenvirus een van de meest besmettelijke virussen die van mens op mens kunnen worden overgedragen. Het gebeurt echter niet vaak meer dat het virus wordt overgedragen, omdat veel mensen er tegen zijn ingeënt.
Wat zijn de symptomen?
Patiënten kunnen langere tijd zonder het door te hebben met het virus rondlopen. De eerste symptomen beginnen vaak pas na ongeveer tien dagen. Het ziektebeeld begint vaak met koorts, hoesten, verkoudheid en oogontsteking. De koorts neemt in de loop van 2 tot 3 dagen geleidelijk toe tot meer dan 39°C. Dan ontstaan er ook rode vlekjes over het hele lichaam die voor veel jeuk zorgen.
Hoe wordt mazelen behandeld?
Het gaat doorgaans vanzelf weer over. Medicijnen zijn dan niet nodig. De rode vlekjes zullen na enkele dagen verdwijnen, maar koorts en hoesten kan nog langere tijd aanhouden.
Hoe raken patiënten besmet met het virus?
Overdracht van de ziekte gebeurt als een geïnfecteerde hoest, niest en uitademt. De periode waarin iemand het virus kan overdragen begint vier dagen voordat de rode vlekjes verschijnen en eindigt vier dagen na de komst van de huiduitslag.
Kunnen mazelen ernstige complicaties hebben?
Het mazelenvirus kan in sommige gevallen middenoorontsteking en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kan het zelfs tot longontsteking, stuipen of hersenontsteking leiden. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen optreedt en altijd fataal is. De kans op een fatale afloop in Nederland is echter zeer klein (1 op 10.000)
Kunnen mensen die zijn gevaccineerd ook het virus oplopen?
Ja, maar volgens het RIVM is de kans daarop klein. 1 procent van de gevaccineerde mensen reageert niet op het vaccin. Mensen die ingeënt zijn en het virus oplopen, zullen de symptomen minder heftig ondervinden.
Hoeveel mensen hebben geen vaccinatie gekregen?
In Nederland krijgt vrijwel ieder kind een vaccinatie. Kinderen onder de veertien maanden worden nog niet ingeënt, omdat het kind de eerste maanden na de geboorte beschermd wordt door antistoffen die de moeder meegeeft. Deze antistoffen belemmeren de werking van het vaccin. Ook veel volwassenen die voor 1965 zijn geboren zijn nooit ingeënt. Zij hebben het virus echter al op jonge leeftijd gekregen en zijn nu immuun.
Hoe gaan Haagse huisartsen hier mee om?
Alle huisartsen in de Haagse regio hebben een oproep gekregen om op huisbezoek te gaan bij patiënten met mazelen en ze niet zelf naar de praktijk te laten komen. Dat meldt een woordvoerder van Huisartsenkring Haaglanden, die de brief namens de GGD heeft verstuurd. De kans op besmetting in de praktijk, waar veel kinderen die nog geen prik hebben gehad, wordt daarmee voorkomen.
Is de kans op besmetting groot in Den Haag?
In Den Haag ligt de vaccinatiegraad boven de negentig procent en is de kans op een uitbraak klein. In enkele gemeenten - de zogenaamde biblebelt bijvoorbeeld, waar vanwege geloofsovertuigingen niet iedere ouder zijn kind laat inenten - ligt deze graad onder de negentig procent.
Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update/met video
Actievoerders Extinction Rebellion aangehouden na blokkeren van Utrechtsebaan: ‘Levensgevaarlijk’
Klimaatactivisten van de groep Extinction Rebellion hebben woensdag de Utrechtsebaan in Den Haag geblokkeerd. Agenten hebben geprobeerd de actievoerders op andere gedachten te brengen, omdat de blokkade voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen. Tevergeefs, een deel van de demonstranten weigerde zelfstandig te vertrekken. Een groep van zo’n vijftien tot twintig man is aangehouden en afgevoerd. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
PREMIUM
Ilse de Lange hebben ze al gestrikt: ‘Maar ik droomde laatst stiekem van The Stones in Zuiderparktheater’
Hoewel het Zuiderparktheater vaker bekende artiesten trekt als Ellen ten Damme, richten medewerkers en vrijwilligers zich steeds meer op de maatschappelijke taak. ‘We zijn de achtertuin van Escamp.’ -
Terras van De Sjees uit Delft in top 10 van beste terrassen van Nederland
Delft is met maar liefst drie terrassen vertegenwoordigd in de Terras Top 100 van Misset Horeca. Grandcafé De Sjees op de Markt in het centrum van de stad is de hoogst genoteerde op plek 10.
-
Jongen valt vrouw vanuit het niets lastig in park, politie zoekt getuigen
De politie zoekt een onbekende jongen die dinsdagmiddag 5 juli tussen 12.45 en 13.15 uur in het Rijswijksebos een vrouw fysiek lastig viel. Agenten gingen direct naar de verdachten op zoek, maar hebben hem in de nabije omgeving niet gevonden. -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Potje met 100.000 euro beschikbaar voor elektrische bevoorrading van strandtenten
Het gemeentebestuur van Den Haag stelt honderdduizend euro subsidie beschikbaar voor de elektrische bevoorrading van strandtenten. Juist op het strand - midden in de natuur - vindt het college het belangrijk dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten.
In samenwerking met indebuurt Den Haag