Volledig scherm
PREMIUM
© Frank Jansen

We gaan de komende weken ‘wiegelen’

ColumnEen Haags college bij mekaar scharrelen is een opdracht die niet mag worden onderschat. Vandaar dat het zwaarst mogelijke geschut word ingezet: het orakel uit Friesland. We gaan de komende weken ‘wiegelen’.

Het werkwoord ‘wiegelen’ stamt uit de tijd dat de eerste Romeinen in onze omgeving arriveerde. Om precies te zijn: het jaar 122. Toen verbleef keizer Hadrianus in een nederzetting van de Cananefaten aan de Vliet. Zo heette die toen nog niet; in die tijd heette die ‘de Wiegel’. Wie denkt dat ik uit mijn nek zit te zwetsen moedig ik aan om verder te lezen.

Zoals genoegzaam bekend stichtte Hadrianus hier zijn Forum Hadrini, het latere Voorburg. Overigens was Cananefaten een ander woord voor ‘konijnenvangers’, want dát waren onze voorouders: jagers op klein wild. Grote ambities hebben we daarom in deze stad nooit gehad. De luiheid zit in ons dna. Je mocht blij zijn met een duinkonijn. Meer viel er hier niet te vreten. Af en toe een visje uit de Wiegel en dat was het. Je moest je kostje ‘wiegelen’: bij mekaar scharrelen.

Het werkwoord verbasterde later tot ‘wiegel’ en daarna tot ‘wieg’, de plek waar iets geboren wordt. Ziedaar de reden dat Hans Wiegel is gevraagd als verkenner: de vroedvrouw van het komende college. Dat de moeder van Richard de Mos een groot fan is van Wiegel heeft de doorslag gegeven. Je moet sowieso altijd naar je moeder luisteren.

Maar het wordt een heel gewiegel, dat zeg ik u wel. Zal de VVD zich uit haar tent laten lokken en de somtijds rabiate ideetjes van De Mos slikken? Houdt Richard zijn pas verworven politieke poot stijf? Het zoeken naar een oplossing vraagt magische gaven, waarbij zelfs die van Harry Potter verbleken. Eigenlijk ís Hans Wiegel een soort Harry Potter. Hetzelfde brilletje en even ondeugend. Alleen heeft Harry Potter de wereld gered en Hans Wiegel nog nooit een kabinet geformeerd.

Vandaar dat u best mag giechelen als u hoort dat ze gaan wiegelen. Ik wens onze stad een spoedig bestuur toe, maar wees realistisch: de kans op een mislukking is levensgroot. Dan spreken wij van een zogeheten ‘wiegeldood’. Daarna komt de tweede poging en stappen we in de volgende bus om te gaan ‘op Teeven’. Maar da’s pas in juni.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7317 stemmen