Volledig scherm
Protest van het Identitair Verzet tegen een islamitische school in Amsterdam in juli dit jaar. © ANP

Weekend vol betogingen: vijf partijen demonstreren tegen Identitair Verzet

Vijf tegendemonstraties zijn aangemeld bij de gemeente Den Haag in reactie op de aangekondigde demonstratie van Identitair Verzet komende zondag. Dat bleek vanochtend tijdens een rechtszaak in Den Haag.

Daar streed de stichting Identitair Verzet voor toestemming om tegen de As-Soennah moskee te mogen demonstreren bij de Fruitweg aan de rand van de Schilderswijk. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag denkt echter dat er ongeregeldheden uitbreken en dat de politie het in de wijk moeilijk krijgt om de veiligheid te handhaven. Ze wil daarom de demonstratie verplaatsen naar de Koekamp.

Agenten

Quote

Het is zeer waarschijn­lijk dat er een ernstige verstoring van de openbare orde in de Schilders­wijk zal zijn

Onmogelijk, vonden bestuurslid Michael Jansen en zijn advocaat vanochtend bij de voorzieningenrechter. De demonstratie richt zich specifiek op de As-Soenah moskee en moet daar dus ook in de directe omgeving gehouden kunnen worden. Als de politie de veiligheid niet kan garanderen, moeten er meer agenten worden ingezet, zo redeneerde de advocaat van Identitair Verzet. ,,Het kan niet zo zijn dat een demonstratie niet doorgaat in verband met een tegendemonstratie. Dan beloon je het verstoren van een demonstratie.”

De gemeente Den Haag vindt het daarentegen onverantwoord om in de buurt van de moskee een demonstratie toe te staan, vanwege het grote aantal tegendemonstranten dat aankondigt te komen. Naast een tegendemonstratie vanuit de As Soennah-moskee had ook ‘Laat Ze Niet Lopen’ gezegd te zullen demonstreren. Vandaag bleek dat ook het Platform tegen Racisme, Movement X en een particulier vergunningen voor een tegendemonstratie hebben aangevraagd.

Confrontatie

,,Het is denkbaar dat, wanneer we een demonstratie bij de rotonde toestaan, dat deze demonstranten daar ook naartoe gaan”, aldus de advocaat van de gemeente. ,,We vrezen een zeer grote, ernstige confrontatie tussen partijen. De situatie is dus nog nijpender geworden.”

Een zegsman van de politie voegde daar tijdens de zaak nog aan toe dat de politie-inzet in de honderden agenten loopt en dat het de vraag is of er meer agenten ingezet kunnen worden. ,,Het is zeer waarschijnlijk dat er ernstige verstoring van de openbare orde in de Schilderswijk zal zijn. Waarschijnlijk ook bij verplaatsing van de demonstratie.”

De rechter doet morgenochtend uitspraak over de locatie van de demonstratie van Identitair Verzet.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag