Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Frank Jansen

Weg met dat kunstgras

COLUMNDe Haagse D66 wil dat er binnen onze dorpsgrenzen geen kunstgrasvelden meer worden aangelegd met rubbergranulaat als onderlaag. Waarom? Omdat het gemaakt is van autobanden. Die roken niet alleen fijn, ze zijn ook levensgevaarlijk.

Quote

Stop dat rubbergra­nu­laat maar in je eigen naad

Voor een gemiddeld voetbalveld worden meer dan twintigduizend autobanden vermalen. Maak even een mentaal plaatje van die stapel. Twintigduizend autobanden. Nee, niet meteen de fik erin, alleen de stapel bekijken. Die is hoger dan tien Strijkijzers en dan hou je genoeg banden over om Parijs-Dakar te rijden met het volledige wagenpark van PostNL. Echt heel veel autobanden. Verstrooid over één kunstgrasveld als ondergrond.

Dat rubber warmt gevaarlijk op door de zon en zorgt voor blaren bij de spelers. Oplossing: het veld koelen met water. Klinkt allemaal omslachtig? Is het ook. Bovenal is deze kunstgreep gevaarlijk voor de omgeving. In Limburg werden bij metingen ongezond hoge concentraties PAK’s aangetroffen - stoffen die kankerverwekkend zijn. Denk daar eens aan als je Tommie Beugelsdijk een sliding ziet maken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag