Welzijnswerk in Den Haag verandert: Bewoners gaan bepalen welk welzijnswerk ze krijgen in hun buurt
Het welzijnswerk in Den Haag gaat drastisch veranderen. Geen standaard buurthuizen en welzijnswerk meer, maar vooral gericht op de verschillende behoeftes van mensen in de verschillende wijken.
Dat is nodig om verouderde aanpak door de grote welzijnsorganisaties te veranderen en het geld beter te besteden. ,,Daar heb ik zelf nog twee eisen bovenop gelegd”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal. ,,Het welzijnswerk moet op peil blijven en er moeten meer mensen worden bereikt.”
Er moet de komende jaren 8 miljoen euro worden bezuinigd op de 70 miljoen die naar de vier grote Haagse welzijnsorganisaties, de vijf zelfstandige buurthuizen en nog eens 1500 afzonderlijke organisaties gaan. Maar er komt wel weer jaarlijks 2,5 miljoen euro bij voor vernieuwend welzijnswerk. Deze zomer wordt in de wijken Schilderswijk, Rivierenbuurt en Duindorp begonnen met het uitproberen van de nieuwe werkwijze.
Ideeën van bewoners
Belangrijk onderdeel daarvan is het oprichten van zogenoemde Haagse Tafels. Daaraan worden de ideeën en behoeften die per stadsdeel worden aangedragen door inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners uitgewerkt door professionals onder auspiciën van de gemeente. Per gebied en per behoefte worden partners uitgenodigd aan die overlegtafel. ‘Als er bijvoorbeeld sprake is van jongerenoverlast in de wijk dan zullen wij de politie, welzijn, scholen, sociaal ondernemers en andere betrokkenen uitnodigen’, staat er in de nota over de nieuwe aanpak, die vandaag naar de gemeenteraad gaat.
Ik ben al de vijfde jongerenwerker in een jaar die om verschillende redenen weg moet. De jongeren zijn boos omdat ze zich op deze manier aan niemand kunnen hechten
Minder geld voor grote organisaties
Een en ander zal ervoor zorgen dat er bij de grote spelers geld afgaat en voor nieuwe, kleinschalige projecten bedacht door inwoners zelf, geld vrijkomt.
Parbhudayal zegt niet te willen spreken van ‘bedreiging’ van de grote welzijnsorganisaties. ,,We hebben gezamenlijk besproken hoe zij hun bedrijfsvoering kunnen veranderen. Daarover gaat de gemeente niet. Wij maken geen afspraken over aantallen mensen die het werk doen, alleen over de hoeveelheid werk die de organisatie moet leveren.”
Toch voelen welzijnswerkers die bedreiging van hun baan wel degelijk. Soufiane el Khadir (25) is sinds een jaar jongerenwerker in de Schilderswijk, maar zijn contract wordt donderdag niet verlengd. ,,Ik ben als laatste erbij gekomen en moet er als eerste uit door de bezuinigingen”, zegt een zwaar teleurgestelde El Khadir. ,,Ik ben al de vijfde jongerenwerker in een jaar die om verschillende redenen weg moet. De jongeren zijn boos omdat ze zich op deze manier aan niemand kunnen hechten. We hebben hier veel op poten gezet en de jongeren hebben al driehonderd handtekeningen opgehaald van mensen die willen dat ik blijf. Die willen ze aanbieden aan wethouder Parbhudahal.”
Servicepunten XXL
In wijken waar dat nodig is, zullen de Servicepunten XL waar mensen nu terecht kunnen met hun vragen om hulp bij geldproblemen, huisvesting, gezin en lichamelijke en psychische zorg, worden uitgebreid tot Servicepunten XXL. ,,Op locaties waar veel vragen komen over administratie en financiën, komt de Helpdesk Geldzaken erbij. Waar veel vragen zijn over taal willen we extra inzetten op een lijntje met het Taalhuis Den Haag.”
Ook verandert de hulp van kijken naar wat niet goed gaat met iemand, naar wat iemand nog wél kan. ,,Op die manier wordt de zelfredzaamheid van mensen vergroot.” Want ook dat is het doel van het nieuwe beleid. Dat het welzijnswerk op de schop moest, was al afgesproken in het coalitieakkoord. De uitwerking van de ‘contouren’ hoe dat nieuwe welzijnswerk er uit gaat zien, is vandaag gepresenteerd.
In Loosduinen en Leidschenveen-Ypenburg gaat op proef al nauwer worden samengewerkt tussen de Servicepunten en huisartsen. Uiteindelijk is het de bedoeling om in de Servicepunten XXL ook echt plek te creëren voor eerstelijns zorg van huisartsen, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen. De gemeente probeert daar een financiële bijdrage voor te krijgen van zorgverzekeraars.
Elke organisatie hetzelfde uurtarief
Bij het tegen het licht houden van de boeken van de organisaties bleek dat de uurtarieven met tientjes tegelijk verschilden. ,,We hebben dat tarief nu naar rond de 70 euro gelijkgetrokken. Dat levert ons ook geld op”, zegt Parbhudayal.
Ook het vastgoed waarin welzijn is ondergebracht wordt doorgelicht. Omdat al het geld voor welzijn naar de mensen moet die het nodig hebben, wordt gekeken in welke panden nog ruimte is voor het samenbrengen van organisaties.
Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
Werkstraf voor automobilist die achteruit voetgangster doodreed op het Spui
De Haagse rechtbank heeft woensdag een automobilist (48) uit Leidschendam veroordeeld die op januari 2019 op het Spui in Den Haag in z’n achteruit een 66-jarige voetgangster aanreed. Zij overleed de volgende dag aan haar verwondingen. Wegens schuld aan dat dodelijke verkeersletsel kreeg de man 200 uur werkstraf en een voorwaardelijke rij-ontzegging van een jaar opgelegd. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
met video
Fietser komt in botsing met tram in Den Haag, slachtoffer met spoed naar ziekenhuis
Een fietser is vrijdagavond gewond geraakt na een botsing met tram 2 op de Loosduinseweg. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.
-
PREMIUM
Haagse Sulita (18) opgeroepen voor rugbyploeg Fiji: ‘Als het nationale team speelt, ligt het hele land stil’
Terwijl de 18-jarige Sulita Waisega nog zat te zwoegen voor haar eindexamens, kreeg ze vanaf de andere kant van de wereld fantastisch nieuws. De Haagse is geselecteerd voor het nationale rugbyteam van de Fiji-eilanden, dat zich op het WK rugby voorbereidt. ,,Rugby is daar veel groter dan voetbal.” -
Ontsnapte tbs’er Luciano D. opgepakt op A12 bij Den Haag
De ontsnapte tbs’er Luciano D. is opgepakt. Dat twittert het Openbaar Ministerie. D. was op 21 juni samen met Sherwin W. ontsnapt uit de Pompestichting in Nijmegen. Laatstgenoemde is nog voortvluchtig. -
PREMIUM
Voormalig halve finaliste Roland Garros wil in Den Haag uit diep dal klimmen: ‘Het maakte me verdrietig’
Nadia Podoroska (25) stond amper twee jaar geleden nog in de halve finale van Roland Garros, maar door aanhoudend blessureleed heeft de tennisster sindsdien een vrije val op de wereldranglijst gemaakt. Inmiddels is de Argentijnse weer helemaal fit en hoopt ze op het Tennis Point ITF The Hague-toernooi in Den Haag haar comeback een startschot te geven. ,,Ik merk wel dat men het bijzonder vindt dat ik hier ben.”
In samenwerking met indebuurt Den Haag