Volledig scherm
Tram 1 op de scheveningseweg tussen bomen © Remco Zwinkels

Wereldwonder van Scheveningen in fraai boekje

Muzee Scheveningen heeft een nieuw boekje uitgebracht in haar Historische Reeks. Deel 21 heet Een wonder-werck door menschen handen en verhaalt in 128 rijk geïllustreerde pagina's over de aanleg van de Scheveningseweg. 'Het wereldwonder van Scheveningen', noemt Henk Grootveld van de Stichting Muzee Scheveningen dit staaltje wegenbouw uit 1665.

Volledig scherm
Een wonder-werck door menschen handen © Muzee Scheveningen

In 2015 wijdde het museum al een tentoonstelling aan de verbindingsweg tussen Den Haag en Scheveningen. Kees Stal, oud-medewerker van het Haags Gemeentearchief, deed daarvoor een studie naar de ontstaansgeschiedenis en kwam tot opmerkelijke ontdekkingen. Zo is de komst van de straatweg altijd toegeschreven aan dichter en staatsman Constantijn Huygens. Hij was wel de bedenker en hartstochtelijk pleitbezorger, het ontwerp kwam van drie anderen, onder wie landmeter Johan van Swieten. Ook het verhaal dat het gebied tussen het vissersdorp en de stad tot dan toe een ondoordringbare en woeste zandvlakte was geweest, kon na de studie van Kees Stal naar het rijk der fabelen.

Kaarsrecht
'Een kaarsrechte verkeersader dwars door de stad, maar met een wegdek zo smal en met zoveel groen dat je eerder denkt aan een provinciale buitenweg', zo begint Stal zijn boekje. 'Iets wat binnen de stedelijke agglomeratie een wonder mag heten'.

Waarmee de publicatie onbedoeld ook een steuntje in de rug is voor de actievoerders die zich momenteel verzetten tegen een op stapel staande bomenkap langs de trambaan van de Scheveningseweg.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag