Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie © anp

Werken loont niet altijd in Den Haag

Meer salaris verdienen en toch minder overhouden. Vooral voor gezinnen met kinderen is het soms de pijnlijke praktijk. Ze werken zich op uit de bijstand maar verliezen daardoor lokale extraatjes voor de allerarmsten. 'Het is zuur. De stad doet z'n best, maar kan dit niet altijd voorkomen'.

Neem het Haagse stel met twee tieners dat maandelijks net iets meer  verdient dan het minimum. Volgens berekeningen van het Nibud  komt dat gezin elke maand 158 euro tekort om naast basisbehoeften ook iets extra's (huisdier, sport) te kunnen doen.

Misrekening
Opvallender: krijgt de vader een salarisverhoging of gaat moeder een paar uur meer werken, dan blijft er aan het eind van de maand een groter gat over: 183 euro. 

En dat is geen misrekening. Ook een echtpaar zonder kinderen of met jonge koters ziet in eenzelfde  situatie het tekort groeien. Minder ernstig, blijkt uit  het Nibud-onderzoek naar het Haagse  armoedebeleid, maar toch. 

,,Als je meer gaat werken en toch inlevert, dan is dat heel zuur,'' zegt Nibudonderzoeker Marcel Warnaar. ,,Den Haag doet zijn best om deze effecten te voorkomen, maar het lukt nog steeds niet helemaal.'' Dat komt doordat veel (landelijke en lokale) maatregelen als het kwijtschelden van lokale belastingen en kortingen op zorgpremies, ophouden bij een inkomen boven  110 procent van de bijstandsnorm.  

Minimum
Toch zijn het Nibud en het belangrijkste armoedeplatform van de stad, Delen achter de Duinen, tevreden met de Haagse aanpak. Wel maakt die belangenclub zich zorgen over stadsgenoten  net boven het minimum. ,,Dat zijn de werkende armen, zij hebben het enorm lastig'', zegt woordvoerder Henny van der Most.  

De woordvoerster van wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) erkent dat sommige werkenden erop achteruit gaan, maar voor het overgrote deel van de huishoudens geldt dat niet, stelt ze. ,,We verzachten heel veel, maar alles compenseren gaat niet.'' 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag