Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Werkgevers in Den Haag 'tinderen' met werkzoekenden

Den Haag en Rotterdam gaan via een nieuw soort Tinder-app hardnekkig bijstandsgerechtigden aan een baan helpen. Bedrijven kunnen swipend of scrollend op zoek naar de perfecte match.

Werkgevers gaan via de nieuwe app niet op zoek naar een snelle date of bestendige relatie. Maar wel op jacht naar de beste man of vrouw voor de job die zij in de aanbieding hebben.

De gemeente Den Haag en Rotterdam werken hard aan het experiment met hun nieuwe app 'Hallo-werk', vertelt wethouder Rachid Guernaoui (Groep de Mos). ,,Ongeveer duizend Hagenaars die een bijstandsuitkering ontvangen zijn via de smartphone inmiddels te vinden op de werkgevers dating-app'', zegt hij. Op 14 januari wordt de nieuwe zoekmethode officieel gelanceerd.

Proef

De app, nieuw in Nederland, draait momenteel al op proef, vertelt Guernaoui, die met zijn partij én coalitiegenoten D66, GroenLinks en de VVD in het coalitieakkoord de harde afspraak heeft per jaar 500 Hagenaars extra uit de bijstand te halen. De app is volgens hem daarbij een hulpmiddel.

Quote

Sommige werkgevers zoeken inmiddels al alleen op hobby

Guernaoui

De Sociale Dienst maakt een profiel aan, waarbij behalve een fotootje van de werkzoekende ook zijn of haar personalia te vinden zijn. Werkgevers kunnen via hun mobieltje rechtstreeks het bestand induiken en zelf een-op-een contact leggen als ze een potentiële match ontdekken. ,,Zonder tussenkomst van ambtenaren'', aldus Guernaoui.

Swipend en scrollend is informatie te vinden over opleiding, maar ook over iemands hobby's en passies. Schooldiploma's zijn niet altijd meer het belangrijkste, schetst de wethouder, die echt gelooft dat karakter, maar ook hobby's iets zeggen over de kwalificaties van een Hagenaar. ,,Sommige werkgevers zoeken inmiddels al alleen op hobby. Als iemand van knutselen houdt, is hij al geschikt voor bepaalde vacatures. Bedrijven die omhoog zitten, zeggen steeds vaker: als de mensen maar gemotiveerd zijn.''

De eerste resultaten van de app zijn positief, aldus Guernaoui. ,,Werkgevers zijn heel enthousiast. Want een bedrijf kan gewoon rechtstreeks met iemand bellen of mailen: 'Heb je interesse?' Er is geen gedoe meer ertussen.''

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Bruiloftsgast bespuugt beveiligingsbeambte nadat Lamborghini crasht, verhuurder doodziek van incident
    VIDEO

    Bruilofts­gast bespuugt beveili­gings­be­amb­te nadat Lamborghi­ni crasht, verhuurder doodziek van incident

    Een peperdure Lamborghini Huracan van een Utrechtse verhuurder, die onderdeel was van een trouwstoet, is vannacht in botsing geraakt met een busje op de kruising van de Pettendijk en de Lange Kruisweg in Maasdijk. Na de botsing liep het zodanig uit de hand dat een 30-jarige beveiligingsbeambte van het busje werd aangevallen en meerdere keren in haar gezicht werd gespuugd.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag