Volledig scherm
In 2012 deden gemeenten ook al een poging werklozen aan het werk te krijgen in de Westlandse kassen. © anp

Werklozen moeten in kassen plek Polen innemen

Na Rotterdam gaan er nu ook in Den Haag en Westland stemmen op om bijstandsgerechtigden aan het werk te zetten in Westlandse kassen.

Quote

Ze in een bus zetten en rondrijden door Westland, zoals in 2012, werkt niet.

Mohamed el Mokaddem

Nu blijkt dat Polen de komende jaren steeds minder vaak naar Westland zullen komen om er in de tuinbouw te werken, dreigt er een tekort aan arbeidskrachten. Voor PVV-raadslid Elias van Hees aanleiding om een oud proefballonnetje op te laten, namelijk het aan het werk zetten van Haagse uitkeringsgerechtigden in de kassen.

Haastig
In 2012 werden ook al werklozen uit de stad in Westland aan een baan geholpen, toen middels het project 'Westland heeft werk'. Van de 700 mensen die er aan de slag gingen, hielden er slechts 19 een vaste baan in de tuinbouw aan over. Rotterdam ging door met het project en hielp in 2015 60 mensen aan een baan in de tuinbouw.

,,Destijds is het werkloosheidproject niet geslaagd, omdat het allemaal te haastig was. Ik wil nu een nieuwe proef met harde maatregelen als mensen dit werk niet accepteren'', aldus van Hees, die gisteren vragen stelde aan het Haagse college.

Van Hees vindt dat deze mensen in de eerste maand meteen honderd procent moeten worden gekort op hun uitkering, om hen beter te motiveren.

Dreigementen
De Westlandse wethouder Mohamed El Mokaddem (sociale zaken) wil daar niets van weten. ,,Dat vind ik te kort door de bocht. Dat soort dreigementen hebben geen zin. Ik pleit ervoor om een match te maken tussen ondernemers en werkzoekenden, om mensen voor te bereiden op dit werk. Ze in een bus zetten en rondrijden door Westland, zoals in 2012, werkt niet. Niet iedereen is geschikt. Dwing je ze, dan zitten ze in een mum van tijd weer thuis en willen ondernemers niet meer meewerken."

Verantwoordelijk
El Mokaddem roept, samen met de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh, lokale ondernemers op om zich te melden en de maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen om mensen met een uitkering aan het werk te helpen. "Door de terugloop van het aantal arbeidsmigranten en het aantrekken van de economie is een vraag naar mensen ontstaan. Westland heeft 1.200 werklozen, Den Haag  duizenden.''

Binnenkort gaat de wethouder met LTO Glaskracht en wethouder Baldewsingh om de tafel zitten om de plannen verder uit te werken.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag