Volledig scherm
De ministeries van Veiligheid en Justitie, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vloeren van de twee middelste torens zijn gebouwd met gebruik van breedplaten. © ANP XTRA

Werkruimten ministeries afgesloten na twijfel over veiligheid vloeren

UpdateIn de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid aan de Haagse Turfmarkt zijn de afgelopen weken veertien ruimtes en 110 werkplekken afgesloten vanwege problemen met de vloeren. 

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat met het departement van Justitie en Veiligheid in de torens huist, naar aanleiding van berichtgeving in NRC Next. Het probleem draait om zogeheten betonnen breedplaten, die in circa een kwart van de nieuwe vastgoedprojecten in Nederland worden toegepast. Nadat vorig jaar de parkeergarage in Eindhoven instortte, die ook zulke vloeren had, worden honderden gebouwen in Nederland geïnspecteerd. 

Volgens de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het fonkelnieuwe gebouw aan de Turfmarkt volkomen veilig. ,,Naar aanleiding van de ingestorte parkeergarage in Eindhoven zijn er inspecties uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er in bepaalde ruimten aanpassingen nodig zijn om zwaardere belasting dan bestaand gebruik in de toekomst mogelijk te maken. Daarom hebben we uit voorzorg de werkruimten gesloten'', meldt woordvoerder Richard Gielen van Binnenlandse Zaken. Derhalve mogen ambtenaren daar niet in grote groepen samenkomen en moet er toestemming worden gevraagd als er bijvoorbeeld een brandkast moet worden verschoven.

Het gaat om ruimten op de 18de en 20ste etage van de Noordtoren en de 17dee en 19de etage van de Zuidtoren, zo blijkt uit een bericht van het Intranet van Binnenlandse Zaken. De inspecties zijn nu zo goed als afgerond. Het ministerie wil een second opinion laten uitvoeren door een extern bureau om de uitkomsten te beoordelen. De twee torens openden in 2013 aan de Turfmarkt .

Volgens de woordvoerder heerst er geen paniek onder ambtenaren.

Eindhoven

Nadat in mei vorig jaar een nog niet afgeronde parkeergarage instortte bij Eindhoven Airport kwam aan het licht dat grote ruimtes die overspannen worden met breedplaten mogelijk gevaarlijk zijn. Naar aanleiding van dat voorval zijn talloze gebouwen extra geïnspecteerd en zijn er op diverse plekken maatregelen genomen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag