Volledig scherm
Hans Holtrop. © Felix Guérain

Werkstraf geëist tegen Voorburger vanwege stalkmails over AZC

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 180 uur tegen Hans Holtrop (76) uit Voorburg vanwege het versturen van mails met angstaanjagende en intimiderende inhoud. Hij richtte deze aan vier gemeenteraadsleden, twee wethouders en de toenmalige burgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg. De publicist verzette zich tegen de mogelijke vestiging van asielzoekerscentrum (AZC) Schakenbosch, dat er uiteindelijk niet is gekomen. 

H. verzond de mails tussen december 2015 en juli 2016. Daarin waarschuwt hij dat de komst van 'moslim-vluchtelingen' ertoe zou leiden dat 'Voorburgse vrouwen, dochters, meisjes worden verkracht'. Hij had het in de mails over de doodstraf voor de raadsleden en bestuurders die verantwoordelijk zijn voor de komst van een AZC en over  'standrechtelijke executies'. Daarnaast zou hij geschreven hebben dat lokale politici 'bijna vermoord' en 'tot bloedens toe' in elkaar geslagen zouden worden.

Bij de Haagse rechtbank zei Holtrop vandaag dat zijn mails alleen maar bedoeld waren om de lokale politici wakker te schudden. ,,De mails dienden met een korrel zout genomen te worden.” Daar dacht de officier van justitie anders over: ,,De mails zijn schofferend en intimiderend”, zei zij. ,,Dit is ordinair moddergooien.”

De officier eiste naast de werkstraf van 180 uur ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Bovendien zou Holtrop geen contact meer mogen opnemen met gemeenteraadsleden en leden van het College van B en W van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Volgens de officier probeerde Holtrop met zijn mails de politieke besluitvorming over de komst van het AZC-Schakenbosch te beïnvloeden. ,,Zijn gedrag versterkt de democratie niet, maar ondermijnt die.” Holtrop vertelde dat hij grote angst had dat er in het AZC ook moslimterroristen opgevangen zouden worden. ,,Dan zou ik als jood levensgevaar gelopen hebben”, zei de man, die tijdens de zitting een keppeltje droeg.

De uitspraak volgt over twee weken. Hans Holtrop heeft geen bezwaar tegen het gebruik van zijn volledige naam, 'want ik sta voor wat ik vind en publiceer'.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag