De fietsster op de Soestdijksekade raakte ernstig gewond.
Volledig scherm
De fietsster op de Soestdijksekade raakte ernstig gewond. © Regio 15

Werkstraf voor 21-jarige Hagenaar na aanrijden fietsende moeder

Een 21-jarige Hagenaar krijgt een werkstraf van 160 uur vanwege de aanrijding van een fietsende moeder op de Soestdijksekade in Den Haag, waardoor ze levenslang in een rolstoel zit. De rechtbank vindt bewezen dat de man onvoorzichtig reed. Hij haalde op de doorgangsweg door de stad een andere auto rechts in, reed gedeeltelijk over het fietspad en knalde op de vrouw.

Het slachtoffer, een moeder van drie jonge kinderen, vloog volgens getuigen vijftien tot twintig meter door de lucht. Ze liep door de aanrijding in de zomer van 2018 een dwarslaesie op en kan niet meer lopen. Bij de politie had de Hagenaar na het ongeval nog verteld dat de fietsende vrouw op de weg zou hebben geslingerd en dat hij niet meer kon remmen. In de rechtszaal kwam hij twee weken geleden met een heel ander verhaal. Hij vertelde dat hij achter het stuur een ‘black-out’ had en dat hij daardoor de controle over zijn auto verloor. Door de tropische hitte die dag was hij weggedommeld. Hij kwam pas bij toen de vrouw zwaargewond op het wegdek lag.

Ongeloofwaardig

De rechtbank vindt dat nu een ongeloofwaardig verhaal. Ze gaat ervan uit dat de man een langzaam rijdende auto rechts wilde inhalen. Met zijn rechter wielen ging hij op de fietsstrook rijden en reed zonder te remmen tegen de fietsster aan. ‘Verdachte heeft zeer onoplettend gereden’, meent de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie had een werkstraf van 200 uur geëist, maar de rechtbank maakt daar 160 uur van. Ze laat meewegen dat de man zelf ook ‘lijdt door wat hij heeft aangericht’. De rechters beseffen dat bij het slachtoffer en haar familie het gevoel kan ontstaan dat de autobestuurder ‘er relatief makkelijk vanaf komt’. Ze geloven echter dat de Hagenaar de aanrijding ook niet heeft gewild.

De man is na het ongeval als taxichauffeur gaan werken. Dat wordt hem nu door de rechtbank wel onmogelijk gemaakt. Naast de werkstraf heeft hij namelijk ook een rijverbod gekregen voor een jaar.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag