Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Werkstraf, voorwaardelijke celstraf en geen dieren meer voor baasjes van dood gevonden pitbull Batman

De rechter in Den Haag veroordeelt een man en vrouw (24 en 22) uit Rijswijk tot werkstraffen van 100 en 80 uur omdat ze hun hond Batman vastgebonden aan een boom achterlieten. Het beest, een stafford of pitbull, kwam daardoor te overlijden. Het stel mag ook twee jaar geen dieren meer houden. Daarnaast hebben de man en vrouw ieder ook nog een voorwaardelijke celstraf van twee weken gekregen.

Het levenloze lichaam van Batman werd op 24 juni door wandelaars ontdekt in het Wilhelminapark in Rijswijk. Zijn kadaver was in staat van ontbinding. ,,Het was een zee van levende maden”, zei de vinder Jamie tegen het AD.

De gruwelijke vondst leidde tot woedende reacties op sociale media. Twee hondenliefhebbers uit Enschede begonnen een zoekactie naar de eigenaren van Batman. Vervolgens hield de politie het jonge stel uit Rijswijk aan. De man beweerde eerst nog dat hij Batman in april al via Marktplaats had verkocht, maar dat verhaal trok hij woensdag op de zitting bij de Haagse politierechter in.

Quote

Het was niet de bedoeling dat hij daar zou overlijden

Baas

Hij verklaarde dat hij samen met zijn vriendin ’s nachts naar het Wilhelminapark was gegaan om de hond er vast te binden. ,,Het was niet de bedoeling dat hij daar zou overlijden, maar dat is wel gebeurd”, zei de man. ,,Het was een harteloos iets om te doen”, gaf hij toe.

Agressief

Volgens de vrouw wilden ze Batman wegdoen omdat hij zich agressief gedroeg naar andere honden. ,,Als we hem uitlieten, ging hij ook achter konijnen aan, en kwam terug met bloed op zijn gezicht.” Ze hoopte dat andere mensen hem zouden vinden in het Wilhelminapark. Omdat Batman vijftien meter van het pad werd vastgebonden, vond niemand hem. Hij kwam door uitdroging om het leven, zo bleek woensdag op de zitting.

,,Dit is heel vreselijk”, zei de rechter over de handelswijze van het Rijswijkse koppel. ,,Je kunt het wel inkleuren dat de hond flink geleden moet hebben.” De straf van de rechter komt in grote lijnen overeen met de strafeis van de officier van justitie. De zitting werd bijgewoond door een dertigtal hondenliefhebbers. ,,Ze hadden in de cel moeten zitten”, vond een vrouw na afloop van de zitting. ,,De straf kan mij niet hoog genoeg zijn.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
De gevonden hond in het Wilhelminapark in Rijswijk. © Facebookpagina Jamie

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag