Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Werkzaamheden aan spoor bij Delft Zuid en Rijswijk beginnen binnenkort

Over een aantal jaar is het hele treintraject tussen Rotterdam en Den Haag viersporig. Daarvoor moet nog wel het een en ander gebeuren. Bij station Delft Zuid beginnen de werkzaamheden binnenkort. Ook bij Rijswijk en de spoorwegovergang ’t Haantje gaan de werkzaamheden over een aantal weken beginnen. 

Tussen Rijswijk en Delft Zuid wordt het spoor over een lengte van 5,8 kilometer verdubbeld van twee naar vier sporen. De sporen komen aan weerszijde van de bestaande sporen te liggen. Daarvoor moet langs dit traject wel het een en ander aangepast worden. Dit meldt mediapartner Indebuurt Den Haag vandaag. 

De veranderingen

Een van de grootste veranderingen is het verdwijnen van de spoorwegovergang bij ’t Haantje. Hier is het veel te smal voor vier sporen. Daarbij zijn zulke overgangen steeds vaker het decor van heftige ongelukken. In plaats van de gelijkvloerse overgang maakt de aannemer hier een onderdoorgang voor verkeer. Vlak naast de spoorwegovergang gaat de trein een spoorbrug over. Die brug wordt vervangen door een breder exemplaar. De nieuwe brug krijgt een doorvaarthoogte van 1.80 meter zodat pleziervaartuigen er gemakkelijk onderdoor kunnen.

De planning

De aannemer is bij Rijswijk inmiddels begonnen met voorbereidende werkzaamheden. Maar binnenkort begint het grotere geschut, zoals heiwerkzaamheden voor de onderdoorgang. Voor een aantal klussen moet het spoor helemaal dicht. Daarom zijn er de komende tijd een aantal treinloze periodes. De eerste afsluiting staat gepland voor 22 tot en met 25 november. NS zal naar alle waarschijnlijkheid bussen inzetten om van Delft naar Rijswijk (en andersom) te reizen.

De werkzaamheden duren volgens ProRail tot eind 2024. Dan kunnen de sporen aangesloten worden op het traject tussen Delft en Rijswijk. De opening van de onderdoorgang staat gepland voor het voorjaar van 2021. 

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

  1. Moerwijkers en De Mos verbijsterd over daklozenopvang in Twickelstraat

    Moerwij­kers en De Mos verbijs­terd over daklozenop­vang in Twickel­straat

    Moerwijk, een van de armste buurten van Nederland krijgt er nog meer problemen bij, zo vrezen buurtbewoners. Ze zijn verbijsterd dat de extra winteropvang voor daklozen in de Twickelstraat komt. De wijk is al zwaar overbelast, stelt Conny Ligtvoet namens de buurt. Ook raadslid Richard de Mos, die als wethouder de wijk onder zijn hoede had, deelt die zorgen. ,,Moerwijk is het afvalputje van Den Haag”, zegt hij.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag