Volledig scherm
De 56-jarige Theo van Lente en de 47-jarige Hans Kaptein werden in het Kralingse Bos vermoord. © Opsporing Verzocht

Westlander 20 jaar cel in voor homomoorden Kralingse Bos

De Rotterdamse rechtbank heeft de 47-jarige Dave J. uit het Westland veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor de Kralingse Bos-moorden uit de zomer van 1993. Hij bracht destijds Theo van Lente (56) en Hans Kapteijn (47) op gruwelijke wijze om het leven op een homo-ontmoetingsplaats in het Bos.

Volledig scherm
Het Openbaar Ministerie eiste twintig jaar gevangenisstraf tegen een 47-jarige man uit Wateringen. © Petra Urban

Veel belangstellenden woonden de uitspraak bij, onder wie de vrouw van J. en de nabestaanden van de twee slachtoffers.

J. moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) 22 jaar lang een bizar geheim met zich mee hebben gedragen. Dat hield hij vol totdat justitie dankzij een verwantschapsonderzoek bewijs in handen kreeg. Het onderzoek kon worden gedaan aan de hand van destijds veiliggesteld dna-materiaal.

Het hielp de recherche bij de ontmaskering van de man, vorige zomer, die in het Westlandse dorp Wateringen een doodnormaal leven leidde. Hij bleek intussen gelukkig getrouwd en vader van een zoon te zijn. Zijn vrouw wist niets van de duistere kant die haar man bleek te hebben.

Tijdens zijn eerste verhoren bekende hij de mannen om het leven te hebben gebracht, later kwam hij daar op terug. ,,Ik heb geen van deze moorden gepleegd of pogingen daartoe gedaan", zei hij tijdens de rechtszaak. Die eerdere bekentenis zou hij onder druk van de recherche hebben afgelegd.

Bij de twee moorden en de twee pogingen daartoe was het de verdachte te doen om de autosleutels van de slachtoffers. Hij had een auto nodig, overigens zonder dat hij een rijbewijs had, en zocht de slachtoffers in het homobos omdat er veelal getrouwde mannen kwamen die een dubbelleven leidden. Uit schaamte voor hun aanwezigheid op die plek zouden zij toch geen aangifte doen. Kapteijn en Van Lente moesten die beroving met hun leven bekopen. Ze werden met messteken in hun nek om het leven gebracht.

Volledig scherm
© Opsporing Verzocht
Quote

Hij heeft pas in 2009 zijn rijbewijs gehaald, en daar waren 66 lessen voor nodig

J's advocaat

Het OM stelt dat de Wateringer de bewuste zomer nog meer mensen aanviel. De toenmalige metaalarbeider zou in Soest iemand met een kruisboog in zijn borst hebben geschoten. 

J.'s advocaat stelde twee weken geleden dat de aanklager tijdens het onderzoek vooringenomen had gehandeld. Volgens haar is er niets gedaan met voor haar cliënt ontlastende aanwijzingen. Ook benadrukt ze dat er op het lichaam van Kapteijn geen sporen van J. zijn aangetroffen. 

Ook over het motief van de verdachte bestond volgens zijn advocaat veel onduidelijkheid. In een eerdere verklaring gaf hij toe de mannen om sleutels gevraagd te hebben zodat hij naar de legerkazerne in Soesterberg kon rijden. Die plek kende hij uit zijn diensttijd en daar wilde hij een vuurwapen pakken waarmee hij een winkel wilde beroven. ,,Maar hij heeft pas in 2009 zijn rijbewijs gehaald, en daar waren 66 lessen voor nodig,'' vertelde de strafpleiter tijdens de rechtszaak.

De officier van justitie noemt het ontkennen van de moorden 'volstrekte onzin,' en ging bij haar eis uit van de eerste verklaringen. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag